Külföld

Kína nem reagált egy izraeli tulajdonú tartályhajó kalóztámadás miatti vészjelzésére, az USA lépett közbe

A Pentagon hivatalos közlése szerint a kínai haditengerészet Afrika partjainál tartózkodó hajói nem reagáltak egy izraeli tulajdonú tartályhajó vészjelzésére, amelyet azért adott le vasárnap, mert szomáliai kalózok megtámadták – számolt be a Liner.

Kína nem reagált egy izraeli tulajdonú tartályhajó kalóztámadás miatti vészjelzésére, az USA lépett közbe
A libériai zászló alatt közlekedő Central Park kereskedelmi hajó az Ádeni-öbölben adott le SOS-jelzést (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Khaled Fazaa

A libériai zászló alatt közlekedő Central Park kereskedelmi hajó, amelyet később a jelek szerint a jemeni húszi lázadók által kilőtt rakéták is célba vettek az Ádeni-öbölben adott le SOS-jelzést. Az amerikai központi parancsnokság szerint végül az Egyesült Államok és egy meg nem nevezett szövetséges lépett közbe – írták.

Az amerikai védelmi minisztérium sajtószóvivője, Pat Ryder dandártábornok hétfőn megerősítette, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének legalább három hajója volt jelen a helyszínen, ám egyik sem reagált az izraeli tulajdonú hajó vészjelzésére.

Ryder a történtek kapcsán egy érdekes feltételezést is megosztott: „Feltehetően azok a hajók egy kalózkodás elleni misszió részeként vannak ott, de nem reagáltak.”

A Newsweek megkereste az ügyben a kínai védelmi minisztériumot, ám egyelőre nem reagáltak a megkeresésre, s hivatalos nyilatkozatot sem adtak ki az eset kapcsán.

Kapcsolódó írásaink