Külföld

A katari miniszterelnök szerint nem csak a Hamász tart túszokat Gázában

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a tűzszünet meghosszabbítását sürgeti

A tűzszünet meghosszabbítása fejében a Hamásznak „meg kell találnia” több tucatnyi olyan túszt, akiket más fegyveres csoportok tartanak fogságban a Gázai övezetben – mondta a Financial Times hétfői kiadásában megjelent nyilatkozatában a katari miniszterelnök.

A katari miniszterelnök szerint nem csak a Hamász tart túszokat Gázában
Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök
Fotó: AFP/Karim Jaafar

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a londoni üzleti napilapnak elmondta: tudomása szerint negyvennél több olyan gyereket és nőt tartanak fogságban Gáza területén, akiket nem az övezetet uraló iszlamista terrorcsoport ejtett túszul az Izrael déli részében október 7-én elkövetett támadás során.

A Hamász fegyveresei a terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A támadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.

Jelenleg azonban ideiglenes tűzszünet van érvényben, amelynek célja a túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, a Hamász pedig elenged ötven túszul ejtett nőt és gyermeket.

A katari miniszterelnök a Financial Timesnak adott interjúban ugyanakkor kijelentette: a tűzszünet meghosszabbítható, ha a Hamásznak sikerül felkutatnia további gyermekeket és nőket, akik nem az ő fogságában vannak.

„Még nincs egyértelmű információnk arról, hogy közülük hányat sikerül megtalálni, de a tűzszünet egyik célja éppen az, hogy a Hamásznak legyen ideje az eltűntek felkutatására” – fogalmazott a katari kormányfő.

Hozzátette: a Hamász azt közölte Katarral, hogy fegyveresei nem is ejtettek foglyul civileket az októberi rajtütés során, a szervezet szerint más militáns csoportok, illetve az áttört határkerítésen keresztül Izraelbe behatoló palesztinok hurcoltak magukkal civileket Gázába.

A túszok elengedéséről szóló megállapodásban azért szerepel ötven gyermek és nő szabadon bocsátása, mert a Hamász azt közölte, hogy „ez az a szám, amelyre biztosítékot tud vállalni” – fogalmazott a brit lapnak nyilatkozva a katari kormányfő.

Hozzátette: Izrael hajlandó a tűzszünet meghosszabbítására, ha van bizonyíték arra, hogy a Hamász ennél több gyermek és nő elengedését tudja elérni.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni szerint a Gázai övezetben jelenlévő másik iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád „egyeztet a Hamásszal” a túszok elengedése ügyében.

A katari miniszterelnök szerint „komoly csalódást” okoz a térségben, hogy a nyugati hatalmak nem gyakorolnak nagyobb nyomást Izaelre a hadműveletek befejezése végett. Kijelentette: ha nem sikerül meghosszabbítani a tűzszünetet, az destabilizálhatja az egész térséget, és a gázai háború „egy teljes nemzedéknyi” fiatal arab radikalizálódásnak kockázatával jár.

Kapcsolódó írásaink