Külföld

Ezen bukhat el Mark Rutte NATO-főtitkári álma

Ellenállásba ütközött a washingtoni törvényhozók részéről

Mark Rutte leköszönő holland liberális miniszterelnököt továbbra is körüllengik a hírek a NATO-vezér-szerepre törés kapcsán. A Politico azonban arról számolt be, hogy Rutte ellenállásba ütközött a washingtoni törvényhozók részéről – írja a Magyar Nemzet.

Ezen bukhat el Mark Rutte NATO-főtitkári álma
Mark Rutte holland kormányfő
Fotó: AFP/ANP/Sem van der Wal

Washington azzal vádolja Hollandiát, hogy Rutte irányítása alatt nem költött elegendő pénzt a védelemre. A másik érv személye ellen az, hogy vannak, akik szerint itt az ideje, hogy egy nő kerüljön a NATO élére.

Objektum doboz

Dan Sullivan amerikai szenátor, alaszkai republikánus képviselő, a szenátus fegyveres erők bizottságának rangidős tagja azt mondta, hogy Ruttét egyértelműen ki kellene zárni országának a NATO-tehermegosztás terén elért „eredményei” miatt.

A Politicónak nyilatkozó egyik tisztségviselő szerint a hosszú ideje kormányon lévő holland vezető mindezek ellenére már elnyerte magas rangú amerikai és német tisztviselők támogatását.

A feltételezett német támogatáson túl Franciaország szintén egy fontos döntéshozó. Emmanuel Macron francia elnök Rutte egyik legkorábbi támogatója volt a NATO vezetői posztjára való törekvése során.

Kapcsolódó írásaink