Külföld

Több ezren tüntettek Kubában a palesztinokért

Több ezer ember vonult végig Miguel Díaz-Canel kubai elnök vezetésével csütörtökön Havanna egyik ikonikus sétányán az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború befejezését követelve, és támogatásukról biztosítva a palesztin népet.

Több ezren tüntettek Kubában a palesztinokért
Tüntetők vonulnak Havanna városában
Fotó: YAMIL LAGE / AFP

A hagyományos fekete–fehér palesztin sálat viselő elnököt elkísérték Kuba legfontosabb vezetői, köztük Manuel Marrero miniszterelnök és Bruno Rodríguez külügyminiszter is.

A tüntetők a felvonulás során, amihez egy idő után palesztin orvostanhallgatók is csatlakoztak, elhaladtak az amerikai nagykövetség előtt.

Sok fiatal „Szabad Palesztinát” feliratú plakátokat tartott a magasba, amelyeken a bombatámadásban megsebesült gyerekek fotói vagy a kubai és palesztin zászlók voltak láthatóak.

Izrael és a Hamász Katar és Egyiptom segítségével szerda hajnalban állapodott meg tűzszünetről az október 7-én indult háborúban.

Október 7-én a Hamász fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország dél részébe, és mintegy 1200 embert megöltek, nagyjából háromezret megsebesítettek, és hozzávetőleg 240 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Válaszul Izrael háborút indított a terrorszervezet ellen, és teljes blokád alá vonta a Gázai övezetet.

A gázai hatóságok szerint a háborúban 13 300 civil halt meg az övezetben, és a 2,3 millió ott élő mintegy kétharmada földönfutóvá vált.

A háború kezdete óta ez a második alkalom, hogy Kuba vezetői szolidaritási felvonuláson vesznek részt. A múlt héten a palesztin zászlót vetítették ki a karibi főváros egyik legismertebb emlékművére.

Kapcsolódó írásaink