Külföld

A jobboldali Geert Wilders vezet a holland választásokon

A jobboldali Geert Wilders pártja vezet a szerdán Hollandiában tartott előrehozott parlamenti választásokon - derült ki az urnazárásokat követő exit poll felmérésekből.

A jobboldali Geert Wilders vezet a holland választásokon
Geert Wilders
Fotó: ANP MAG / ANP via AFP

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Wilders vezette migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 35-öt szerezhet meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 18 mandátumának.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja a második helyen végzett 26 mandátummal, ami 9 képviselői székkel több, mint a két párt jelenlegi összlétszáma.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) mandátuma azonban valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken.

Orbán Viktor gratulált Geert Wildersnek

A szerda esti telefonbeszélgetésben Orbán Viktor elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű” választási győzelemhez. Orbán Viktor sok sikert és kitartást kívánt Geert Wildersnek a következő időszak politikai tárgyalásaihoz.

A magyar miniszterelnök korábbanaz X közösségi portálon angol nyelvű bejegyzésében azt írta: „Eljött változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!”.

Objektum doboz

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy „visszaadja Hollandiát a hollandoknak”. „Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni” - jelentette ki.

A hollandiai szavazóhelyiségek este 9 órakor zártak, bár a hollandiai Karib-szigeteken még öt órán át folytatódik a szavazás, és a külföldön élők által postán küldött szavazatokat még napokig számolják.

Kapcsolódó írásaink