Külföld

Izraelinek néztek egy japán hajót a húszi lázadók, lefoglalták

A jemeni húszik elfoglaltak egy brit tulajdonú és japán üzemeltetésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén – írja a Reuters alapján a Mandiner. A hírt közlő Reuters „iráni terrorcselekménynek” minősítette a perzsa állam által támogatott siíták akcióját. A húszik ragaszkodnak azon álláspontjukhoz, hogy a hajó izraeli.

Izraelinek néztek egy japán hajót a húszi lázadók, lefoglalták
A jemeni lázadók további csapásokat helyeztek kilátásba Izrael ellen (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Mohammed Huwais

A hajó legénységét az iszlám elveknek és értékeknek megfelelően kezeljük” – mondta a csoport szóvivője. Ezzel szemben a kérdéses Galaxy Leader nevű vízi jármű tulajdonosa egy Man-szigeti székhelyű Ray Car Carriers nevű cég, amely a Tel-Avivban bejegyzett Ray Shipping egyik leányvállalata, az üzemeltetője pedig a japán Nippon Yusen cég – írták.

Ők közölték, hogy egy munkacsoportot hoztak létre, hogy minél többet tudjanak meg a többek között a Fülöp-szigetekről, Bulgáriából, Ukrajnából, Romániából és Mexikóból származó 25 fős személyzet hogylétéről. A hajó egy autószállító, ami épp rakomány nélkül tartott Európából India felé – mondta a cég szóvivője.

A múlt héten a húszi vezetés – amely október végén hadat üzentek a zsidó államnak – közölte, hogy erőik további támadásokat fognak intézni Izrael ellen, és figyelmeztetett, hogy célba vehetnek izraeli hajókat a Vörös-tengeren. Azt mondták, minden olyan hajó, amely izraeli cégek tulajdonában van, izraeli cégek üzemeltetik vagy izraeli zászló alatt hajózik, célpont lehet.

Kapcsolódó írásaink