Külföld

Egy észt ellenzéki párt aláírásgyűjtést indít Kaja Kallas miniszterelnök lemondatására

Az ellenzéki Észt Centrumpárt bejelentette, hogy aláírásgyűjtést indít Kaja Kallas miniszterelnök lemondatása érdekében – jelentette be hétfőn Mihhail Kölvart pártelnök.

Egy észt ellenzéki párt aláírásgyűjtést indít Kaja Kallas miniszterelnök lemondatására
Kaja Kallas
Fotó: Hans Lucas via AFP/Union Europeenne

„A karácsony a kívánságok kitalálásának és a csodák megtörténésének ideje. Felszólítunk minden észt lakost, aki nem támogatja (a kormányfő) rövidlátó, hazug és gazdaságilag káros politikáját, hogy csatlakozzon kezdeményezésünkhöz” –idézte az ellenzéki pártvezetőt a Postimees című helyi napilap.

Kölvart szerint az észt lakosság több mint 70 százaléka azt szeretné, ha a kormányfő lemondana. A politikus szerint a kormány gazdaságpolitikája „csak a legkiváltságosabb” rétegeknek kedvez.

A „Kaja, menj el!” jelmondattal folyó aláírásgyűjtés november 23-án kezdődik, és december 15-ig tart.

Kallast november 18-án újraválasztották a kormányzó Reformpárt elnökévé, de támogatottsága a párttársai részéről a korábbihoz képest csaknem felére csökkent. A jogász végzettségű politikus, az Európai Parlament volt képviselője 2021. január 26-tól tölti be Észtország miniszterelnökének hivatalát.

Korábban belpolitikai botrány robbant ki a balti köztársaságban Kallas férjének, Arvo Halliknak a Stark Logistics és Stark Warehousing nevű szállítmányozó cégei miatt, amelyek az Ukrajna elleni orosz háború megkezdése után is folytatták a szállítási és raktározási szolgáltatások nyújtását Oroszországban, miközben maga az észt miniszterelnök az uniós vezetők közül Kijev egyik leglelkesebb támogatójának számít.

A parlamenti meghallgatások során kiderült, hogy Kallas két, összesen 370 ezer euró összegű kölcsönt nyújtott férje holdingjának, a Novaria Consultnak a finanszírozására. Kallas bocsánatot kért férje cégeinek oroszországi üzletei miatt, de nem volt hajlandó lemondani. Azt mondta, hogy a megtakarítások, amelyekből a hitelek származtak, még politikai karrierje előtt keletkeztek.

Kapcsolódó írásaink