Külföld

Terrorfészek az Ádeni-öböl partján

Nehezen bírnak a jemeni lázadókkal és terroristákkal az ellenségeik. Az Irán által pénzelt és technikai téren is támogatott csoportok immár a jelenleg Izrael és a palesztin Hamász között zajló konfliktusba is beléptek a nem lebecsülhető drónjaikkal.

Terrorfészek az Ádeni-öböl partján
Ezek nem barkácsrakéták, s ennek megfelelően nem is éppen veszélytelenek – akár Izraelre nézve sem
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mohammed Hamoud

Légi hadműveletet indítottak a jemeni húszi lázadók október végén Izrael ellen. A lépésük súlyát és komolyságát egyaránt mutatja, hogy – a lottó ötös esélyével iráni eredetű – eszközöket az amerikai haditengerészet egyik hajójának, a USS Carney-nak (DDG 64) kellett lelőnie a Vörös-tengeren október 19-én éjszaka. A fregatt három szárazföldi rakétát és több drónt likvidált sikerrel.

Azt, hogy a nemzetközi megfigyelők egyöntetűen Iránt sejtik a lépés hátterében, nemcsak az magyarázza, hogy Jemen a legutóbb 2014-ben kitört polgárháború nyomán válságból válságba sodródik, hanem az is, hogy az Ádeni-öböl mentén fekvő ország nemcsak a szofisztikált ipar amúgy is totális hiánya, hanem az infrastruktúra teljes körű összeomlása miatt sem lenne képes saját maga fejlett rakétákat előállítani. Mivel a térségben pont Teherán az, amely leginkább érdekelt a zavaros állapotok fenntartásában, teljességgel érthető, ha a többség őt nevezi meg a történtek felelőseként.

A fotón az USS Carney (DDG-64) indít elfogórakétát valahol a Vörös-tengeren a huti lázadók által Izrael ellen kilőtt harci drónra
Az USS Carney (DDG–64) indít elfogórakétát valahol a Vörös-tengeren a húszi lázadók által Izrael ellen kilőtt harci drónra
Fotó: US NAVY via AFP/Aaron Lau

Jemen múltja soha nem volt nyugodtnak nevezhető. Diktátorok jöttek és mentek – pont olyformán, mint a szövetséges és ellenséges nagyhatalmak, melyek nagyszerű lehetőséget láttak az amúgy fontos helyen fekvő ország területén a másikkal szemben fennálló számlák kiegyenlítésére. A legutóbbi és jelenleg is a szemünk előtt zajló polgárháború 2014 szeptemberében kezdődött, amikor a húszi erők elfoglalták a fővárost, Szanaát. 2015. március 21-én a szervezet vezette Forradalmi Legfelsőbb Bizottság általános mozgósítást hirdetett Abdrabbuh Mansur Hádi akkori elnök megdöntésére – aminek nyomán csapataik az addig viszonylag nyugodtnak tekinthető déli tartományokba is behatoltak.

A felkelők március végére elérték és bevették Ádent, az egyik legnagyobb kikötővárost – mire Szaúd-Arábia légicsapásokat indított, és kissé nehezen ugyan, de mégiscsak visszaállította a volt jemeni kormányt. Bár a teheráni kabinet nem lépett be közvetlenül a konfliktusba, a megfigyelők egyöntetűen úgy vélik, a jemeni vircsaft valójában az Irán és Szaúd-Arábia között dúló „helyettesítő” háború része. A síita állam ugyanis az általa gründolt terrorszervezetek révén küzd – nem csak az olajmonarchia, hanem minden vélt és valós ellenségével. Teherán a Nyugat által szinte egyöntetűen terroristáknak tartott kollektívákat nemcsak pénzzel, fegyverszállítással, katonai kiképzéssel, logisztikával és stratégiai koordinációval látja el, hanem újabban egyre többször rendkívül modern eszközökkel, azaz rakétákkal és drónokkal is. Szaúd-Arábia ennek megfelelően ezeket – a nagyvonalúan hálózatnak hívott – agresszív alakulatokat nemcsak a vele szomszédos Jemenben, hanem általánosan is olyan iráni kísérleteknek tekinti, melyek célja a térség törékeny biztonságának aláásása, tágabb értelemben pedig az iszlám szunnita ágának megsemmisítése.

Jemeni lázadók egy demonstráción: az oldalválasztást egyértelműen mutatja a palesztin zászló
Jemeni lázadók egy demonstráción: az oldalválasztást egyértelműen mutatja a palesztin zászló. Az elmaradhatatlan AK–47-es ugyancsak a jelenet része…
Fotó: AFP/Mohammed Huwais

Azt, hogy a jemeni lázadók mennyi iráni – vagy inkább helyesebben: döntően észak-koreai – eredetű/gyártású rakétával rendelkeznek, vélhetően csak a küldő és a fogadó állam felső vezetői ismerik. Annyi azonban bizonyos, ezeket az AK–47-es gépkarabélynál csöppet szofisztikáltabb eszközöket nemigen lehet rábízni bárkire. Egy-egy indításhoz nem elég az agyatlan üvöltözés, hanem minimum térképészeti ismeretek szükségesek. Az állapotokat jellemzi, hogy a 2014-ben regisztrált több mint ötmillió diák közül 2015–2016-ban 1,8 millióan maradtak el az órákról. Mára a hajdan felépített 3600 oktatási intézmény majd harmada veszett oda. A jemeni kormány a korlátozott hatásköre és a képzett munkaerő miatt nem tudott javítani ezen a helyzeten. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Jemen eleve soha nem a kiváló felsőoktatásáról vagy a magasan kvalifikált dolgozóiról volt híres, jó eséllyel kijelenthető, az indítások mögött iráni szakemberek állnak.

A helyi lázadók egyébként éppúgy ellenségüknek tekintik Izraelt, az Egyesült Államokat és a teljes nyugati civilizációt, mint a Hamász és a Hezbollah – vagy mint a többi „szimpla” keleti terrorszervezet.

Utcai életkép a fővárosból
Utcai életkép a fővárosból, Szanaából
Fotó: AFP/Mohammed Huwais

Visszakanyarodva a húszi felkelőkre, azok jelenleg a fővárost, Szanaát és az északi országrészt irányítják, kivéve Marib kormányzóság keleti szegmensét. A harcok itt a mindennapok részei: egymást csépelik a húszik, a Szaúd-Arábia által támogatott erők és az Egyesült Arab Emírségek pénzelte déli szeparatisták. A béke teljességgel reménytelen, s a zavarosban természetesen ott halásznak az Iszlám Állam elüldözött muszlim terroristái is. Napi szintű emberrablások, politikai és egyéb okok motiválta gyilkosságok tarkítják az életet. S mindemellett tökéletesen megfér a rabszolgatartás, a többnejűség. Eufemisztikusan adónak nevezett sápokat a felkelők éppúgy gyűjtenek, mint a központi kormány, a nyomor ennek megfelelően pusztító. A harcok nyomán eddig legkevesebb negyedmillió ember halt meg s még legalább ennyien lettek földönfutók.

Az pedig szinte természetesnek mondható, hogy ebben a közegben a nagyhatalmak is a saját szájuk íze szerint segélyezik azt, aki az ellenségük ellensége.

Kapcsolódó írásaink