Külföld

Washington megerősítette, hogy a jemeni húszik lelőttek egy amerikai drónt + VIDEÓ

Az amerikai haditengerészet a gázai háború kitörése óta a húszik által indított több rakétát is elfogott

A jemeni húszi lázadók lelőttek egy amerikai drónt Jemen partjainál – erősítette meg az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint szerda este.

Washington megerősítette, hogy a jemeni húszik lelőttek egy amerikai drónt + VIDEÓ
Egy MQ-9 típusú drón
Fotó: AFP/Jam Sta Rosa

A Pentagon egy magas rangú tisztviselője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: „A húszik egy amerikai MQ–9-es (típusú) távirányítású katonai légi járművet lőttek le Jemen partjainál”.

A húszik, akik elismerték, hogy a jelenlegi gázai háború során Izrael ellen légitámadásokat hajtottak végre, közleményükben azt írták: „Légvédelmünknek sikerült lelőnie egy amerikai MQ–9-es repülőgépet, miközben az ellenséges, megfigyelési és kémkedési tevékenységet folytatott a jemeni felségvizek légterében, az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatás részeként”.

Az Egyesült Államok gyors katonai támogatást nyújtott Izraelnek és megerősítette erőit a térségben a Hamász iszlamista mozgalom október 7-i támadása után, amelyben az izraeli hatóságok szerint több mint 1400 ember vesztette életét.

Az izraeli hadsereg több mint egy hónapja szünet nélkül bombázza a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetet, a támadásokban a palesztin terület egészségügyi minisztere szerint eddig mintegy 10 600 ember halt meg.

Az amerikai haditengerészet a gázai háború kitörése óta a húszik által indított több rakétát is elfogott.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink