Külföld

Összecsaptak a rendőrök és a gázai tűzszünetért tüntetők a Demokrata Párt washingtoni székházánál

A Capitolium rendőrei szerint a nagyjából 150 ember jogszerűtlenül és erőszakosan tüntetett

Összecsapott az amerikai rendőrség szerdán a Demokrata Párt országos székháza előtt gyülekező tüntetők egy csoportjával, akik azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben zajló konfliktus lezárásáért.

Összecsaptak a rendőrök és a gázai tűzszünetért tüntetők a Demokrata Párt washingtoni székházánál
Összecsaptak a rendőrök és a gázai tűzszünetért tüntetők a Demokrata Párt washingtoni székházánál
Fotó: AFP/NurPhoto/Bryan Olin Dozier

A Capitolium közelében tartott tüntetést három érdekvédelmi csoport szervezte. Az esemény idején a pártszékházban, a Nemzeti Demokrata Bizottság (NDC) épületében tartózkodó törvényhozók később arról számoltak be, hogy a rendőrség mindenkit evakuált a területről.

A tüntetők egymásba karolva álltak föl az irodaház bejáratánál, miközben néhányuk azt skandálta: „Kinek az oldalán álltok?”. A hatóságok megpróbálták eltávolítani a tüntetőket a helyszínről, a beszámolók szerint egy embert le is löktek a bejárathoz vezető lépcsőn. A rendőrség paprikaspray-t és irritációt okozó kémiai vegyületet tartalmazó lövedékeket is bevetett.

A Capitolium rendőrei szerint a nagyjából 150 ember jogszerűtlenül és erőszakosan tüntetett, de a szervezők elutasítják azt az állítást, hogy bárki is erőszakos lett volna.

Hat rendőrt a paprikaspray és a verekedés okozta kisebb sérülések miatt kellett ellátni, valamint egy embert letartóztattak egy rendőr bántalmazása miatt – jelentette a rendőrség az X-en.

Miután a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) épületét körbevették a tüntetők, ezzel lehetetlenné téve a be- és kijutást, mindenkit evakuálni kellett az épületből – számolt be az eseményről Sean Casten kongresszusi képviselő.

„A fegyveres rendőrök, akik nem ismerték a tüntetők szándékát, kimenekítettek minket. Csak annyi információjuk volt, hogy a Kongresszus tagjai bennrekedtek, és a tiltakozók biztosan nem engednék át a rendőröket – tette hozzá Casten.

Bred Sherman kongresszusi képviselő elmondta, hogy őt és kollégáit a rendőrök az alagsorba kísérték, az X-en közreadott írásában pedig azzal vádolta a tüntetőket, hogy be akartak törni az épületbe. A résztvevők elutasították a vádakat.

A tüntetést három csoport szervezte, az IfNotNow, amely azt követeli az amerikai zsidó szervezetektől, hogy vonják meg támogatásukat Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikájától, az Amerika Demokratikus Szocialistái és a palesztin függetlenséget támogató Jewish Voice for Peace.

Utóbbi azt írta közösségimédia-felületén, hogy a tüntetők csak gyertyákat akartak gyújtani, hogy megemlékezzenek az Izrael bombatámadásaiban meghalt palesztinokra.

Kapcsolódó írásaink