Külföld

A norvég parlament felszólította a kormányt a független palesztin állam elismerésére

A kisebb pártok pedig a palesztin állam azonnali elismerését követelték

Határozatot fogadott el csütörtökön a norvég parlament, amelyben felszólítja a kormányt: készüljön fel a független palesztin állam elismerésére, amennyiben ez a döntés kedvező hatással lesz a közel-keleti békefolyamatra.

A norvég parlament felszólította a kormányt a független palesztin állam elismerésére
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Marcus Brandt

A javaslatban megfogalmazott feltétel értelmében az elismerésre irányuló határozatot nem azonnal kell végrehajtani.

A kisebbségben kormányzó Munkáspárt és a Centrumpárt által benyújtott javaslatot nagy többséggel szavazta meg a parlament a legnagyobb ellenzéki formáció, a Konzervatív Párt és más pártok támogatásának köszönhetően.

„A storting arra kéri a kormányt, hogy ismerje el független államként Palesztinát, ha ez kedvező hatással lesz a békefolyamatra, anélkül, hogy végső békeszerződés megkötését szabná meg feltételül” – olvasható a határozatban.

A határozattervezetet több kisebb párt javaslatát kívánta ellensúlyozni, amelyek a palesztin állam azonnali elismerését követelték.

Észak-Európában Izland és Svédország már elismerte a palesztin államot, akárcsak a kontinens több más állama, közöttük Lengyelország, Csehország és Románia is.

Október 7-én a Hamász fegyveresei behatoltak izraeli területre, és az izraeli hatóságok szerint megöltek mintegy 1200 embert, körülbelül 240 túszt pedig magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe. A Hamász-kormány legutóbbi – szerda este közzétett- adatai szerint a Gázai övezet ellen megtorlásul indított izraeli offenzíva során legalább 11 500 palesztin halt meg, közöttük 4710 gyermek.

Kapcsolódó írásaink