Külföld

Tragédiájára emlékezik Bécs

Három éve, 2020. november 2-i terrortámadás rázta meg a fővárost. Négy ember meghalt és több mint huszan megsérültek, néhányan közülük súlyosan, amikor egy iszlamista a belváros több pontján is tüzet nyitott a járókelőkre.

Tragédiájára emlékezik Bécs
Emlékmenet az iszlám terror ellen
Fotó: AFP/Joe Kalmar

Szomorú évfordulót ül Bécs – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) műsorában. Mint az összeállításban emlékeztettek rá, három esztendeje, 2020. november 2-i terrortámadás rázta meg a fővárost. Négy ember meghalt és több mint huszan megsérültek, néhányan közülük súlyosan, amikor egy iszlamista a belváros több pontján is tüzet nyitott a járókelőkre.

Mint utaltak rá, 2020. november 2-án este a szokottnál is többen voltak a főváros utcáin. Másnaptól járványellenes lezárások voltak érvényben, ezen a hétfő estén ezért zsúfoltak voltak a bécsi lokálok. Ekkor történt a terrortámadás, amit egy 20 éves iszlamista követett el.

Az elkövetőt a kiérkező rendőrök lőtték le, a bíróság pedig idén februárban négy férfit talált bűnösnek terrorcselekmény, bűnsegédlet és más bűncselekmények miatt. Közülük kettőt életfogytiglani börtönre ítéltek, a másik kettő pedig 19, illetve 20 évet kapott. Azonban a pert eljárási hibák miatt részben meg kell ismételni.

A bűncselekmények áldozatainak kárpótlásáról szóló törvény alapján eddig 138 ember összesen 374.000 euró fájdalomdíjat kapott. Ezen túl a kormány külön alapjából pedig száznégyen további segélyben részesültek, összesen 3,4 millió euró értékben.

Kapcsolódó írásaink