Külföld

Bangladesben ellenzékiek csaptak össze rendőrökkel, legalább ketten meghaltak

A bangladesi miniszterelnök határozottan elzárkózott attól, hogy a hatalom átadásáról tárgyaljon

Összecsapott kedden a bangladesi rendőrség az ország legfőbb ellenzéki pártját támogató tüntetőkkel, az erőszaknak a helyi hatóságok beszámolói szerint két halálos áldozata és több tucat sebesültje van.

Bangladesben ellenzékiek csaptak össze rendőrökkel, legalább ketten meghaltak
A megmozdulások országszerte zajlottak
Fotó: AFP/NurPhoto/Kazi Salahuddin Razu

Az országban szombaton kezdődtek a kormányellenes tüntetések. A legfőbb ellenzéki párt, a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) keddtől háromnapos országos közlekedési blokádot is hirdetett, követelve Vazed Haszina miniszterelnök lemondását és egy pártoktól független, átmeneti kormány megalakítását a januárra tervezett választásokig.

A Dakkától mintegy 150 kilométerre fekvő Kishoreganj település helyi hatóságai arról számoltak be, hogy az összecsapásokban két ember életét vesztette. Egy rendőrtiszt a két halálos áldozaton kívül több tucat sebesültről – közülük 15 sebesült rendőrről – számolt be. Azt is elmondta, hogy a tüntetők támadása után a rendőrség gumilövedékekkel fékezte meg a tömeget.

A hatalmon lévő Avami Liga figyelmeztette az ellenzéket, hogy ha nem hagynak fel az utcai tiltakozásokkal, anarchiába sodorják az országot. A bangladesi miniszterelnök határozottan elzárkózott attól, hogy a hatalom átadásáról tárgyaljon az ellenzékkel, és súlyos következményeket helyezett kilátásba a tüntetések folytatódása esetén.

Kapcsolódó írásaink