Külföld

Kínai hajókkal ütközött két Fülöp-szigeteki hajó a Dél-kínai-tenger vitatott térségében

Manila szerint az ütközést a kínai parti őrség hajójának veszélyes manőverei okozták

Kínai hajókkal ütközött össze két Fülöp-szigeteki hajó vasárnap a Dél-kínai-tenger vitatott térségében Manila bejelentése szerint.

Kínai hajókkal ütközött két Fülöp-szigeteki hajó a Dél-kínai-tenger vitatott térségében
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Ted Aljibe

A Fülöp-szigeteki hajók ellátmányt vittek a Spratly-szigeteknél lévő Second Thomas zátonyon megfeneklett hadihajónál állomásozó egységeknek.

A Fülöp-szigeteki, Sierra Madre nevű hadihajót 1999-ben futtatták zátonyra a szigeteknél, ezzel próbálva elejét venni Kína további terjeszkedésének a vitatott vizeken. A rozsdálló hajóroncson egy maréknyi Fülöp-szigeteki katona teljesít szolgálatot. A kontingens rendszeres utánpótlásra szorul a távoli szolgálati helyen. A hadihajó már régóta mérgezi Manila és Peking kapcsolatát.

Manila szerint az ütközést a kínai parti őrség hajójának veszélyes manőverei okozták, és felelőtlenséggel vádolta a kínai felet.

Ugyanekkor a kínai tengeri milícia egyik hajója is nekiütközött egy, a Fülöp-szigeteki parti őrség tulajdonában álló hajónak.

A kínai külügyminisztérium a CCTV kínai állami televízió által is idézett közleményében mindazonáltal azt közölte, a Fülöp-szigeteki hajó nem vette figyelembe a kínai parti őrség figyelmeztetéseit, amely így a tárca szerint „szakszerűen és törvényesen” járt el.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek – akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei – is igényt tart bizonyos területekre.

Kína figyelmen kívül hagyta a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.

Kapcsolódó írásaink