Külföld

Összecsaptak tüntetők és a jordániai rendőrök az izraeli nagykövetség közelében

Összecsaptak tüntetők és a jordániai rendőrök szerdán Ammánban, az izraeli nagykövetség közelében, a rohamrendőrség több tagja megsebesült.

Összecsaptak tüntetők és a jordániai rendőrök az izraeli nagykövetség közelében
Becslések szerint mintegy tízezer tüntető vonult a nagykövetség közelébe
Fotó: Laith Al-jnaidi / ANADOLU / Anadolu via AFP

A hatóságok előzőleg a rohamrendőrséget vonultatták fel a megerősített nagykövetségi épülethez, hogy megvédjék az izraeli nagykövetséget azoktól a tüntetőktől, akik a Gázai övezet elleni megtorló támadások miatt tiltakoztak.

Becslések szerint mintegy tízezer tüntető vonult a nagykövetség közelébe, tiltakozásul a gázai kórházat az előző este ért támadás miatt, amelynek az elkövetésével Izrael és fegyveres palesztin szervezetek egymást vádolják.

A tüntetők palesztin zászlókkal, illetve Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fényképével vonultak fel, ez utóbbiakon arabul és angolul "háborús bűnösök" és "partnerek a bűnben" felirat volt olvasható.

Joe Biden támogatta szerdán azt az izraeli álláspontot, amely szerint a kórházat ért kedd esti rakétatámadás a Gázai övezetet irányító Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres szervezet műve. A szervezet - számos arab országhoz hasonlóan - Izraelnek tulajdonítja a támadást, amely cáfolta az érintettségét.

Szerdán Ammán mellett az arab és a muszlim világ számos nagyvárosában, egyebek között Tuniszban, Bejrútban és Damaszkuszban is több ezer ember tiltakozott a rakétatámadás miatt, amelyben 471 ember vesztette életét.

A jordániai parlament rendkívüli ülést tartott a gázai helyzetről, és Ahmad Szafadi házelnök követelte, hogy "az általuk elkövetett bűncselekmények miatt állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a megszálló (izraeli) vezetőket".

Számos képviselő követelte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Izraellel és az ammáni izraeli nagykövet kiutasítását.

II. Abdalláh jordániai uralkodó elítélte a gázai kórházat érő rakétatámadást, és felszólította Izraelt, hogy vessen véget a háborúnak, amely "a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése".

Jordániában mintegy 2,2 millió palesztin menekült él az ENSZ szerint, és a palesztin származású jordániaiak az ország lakosságának mintegy a felét teszik ki.

Nagyszabású palesztinpárti tüntetést tartottak Athénban, a rendőrségnek közbe kellett avatkoznia

Mintegy tízezren tüntettek hatósági adatok szerint a szerda esti palesztinpárti tüntetésen Athén belvárosában.


Szemtanúk beszámolói szerint az aktivisták egyebek között azt skandálták, hogy "Szabadság Palesztinának!". A rendőrség nagy erőkkel biztosította a közrendet.

Az izraeli nagykövetség előtt néhány tucat ember vett részt egy Izraellel való szimpátiatüntetésen. A karhatalom számos utcát lezárt, hogy a két tüntetés résztvevői között elejét vegye az esetleges incidenseknek.

A görög közszolgálati rádió jelentése szerint amikor a palesztinpárti demonstráció néhány tucat résztvevője elszakadt a tömegtől és az Izraelt támogató tüntetőkre akart támadni, a rendőrségnek közbe kellet avatkoznia, s könnygázt vetett be. Ezt követően a helyzet lecsillapodott.

A görög polgári védelmi minisztérium ezzel párhuzamosan a készenléti rendőrség alakulatait mozgósította az égei-tengeri Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő migránstáborok környékén. A létesítményekben számos palesztin, illetve arab államokból származó migráns él.

Kapcsolódó írásaink