Külföld

A PiS győzelme biztosnak tűnik, a kormányzóképessége nem

A PiS változatlanul vezet, de a hétfő reggeli magabiztos előnye lassanként csökken a választási bizottság adatai szerint. Bár a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció még nem közelítette meg az exit pollban előre jelzett 30 százalék fölötti eredményt, a centrista-liberális és baloldali tömb az összesítésben vezet. A Jog és Igazságosság ennek ellenére koalíciós kormányzásra készül.

A PiS győzelme biztosnak tűnik, a kormányzóképessége nem
Lengyelország képviselőket, szenátust és jövőt választ
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

A szavazatok több mint 91 százalékának (91,28%) összeszámlálása után a PiS-nek 36,35 százaléka van, a Donald Tusk vezette Polgári Koalíciónak (KO) csak 29,75. A Harmadik Út 14,47 százalékkal a harmadik, a Új Baloldalnak 8,41 százaléka van, a Konföderáció pedig 7,21-on áll.

Ebből az látszik, hogy a feldolgozottsággal együtt csökken kis mértékben a Jog és Igazságosság előnye, a kormányzó párt ugyanis reggel még 40 százalék fölött állt.

Az IPSOS tegnap esti exit pollja szerint a PiS a szavazatok 36,8, a KO pedig 31,6 százalékára számíthat. A Harmadik Utat 13, az Új Baloldalt 8,6, a Konföderációt 6,2 százalékra mérték.

Mindeközben

Erősödéssel nyitott a zloty. A sajtójelentések szerint a befektetők a baloldal előretörésére számítottak, és az exit pollok visszaigazolták a várakozásaikat.

A PiS már tegnap este jelezte ugyanakkor, hogy a választáson legtöbb szavazatot kapott pártként meg fog próbálkozni a kormányalakítással. Hétfő reggel úgy tűnt, ehhez a Harmadik utas lengyel Néppártot szeretné megnyerni, annak szóvivője és több politikusa is leszögezte viszont, hogy semmiféle együttműködésre nem hajlandók a Jog és Igazságossággal.

„Ma még túl korai spekulálni, de nyitottak vagyunk a különböző tárgyalásokra” – mondta Radosław Fogiel, a PiS politikusa arra a kérdésre válaszolva, hogy a PiS átadhatja-e a miniszterelnöki széket a Harmadik Útnak a koalícióhoz való csatlakozásért cserébe.

„Beszélni fogunk mindenkivel, aki a szejmben lesz, aki állampártian gondolkodik, aki hajlandó lenne nem engedni Tusk diktátumának, amely a sarkon látható” – folytatta Fogiel.

Érdemes megjegyezni, a szokásjog nem köti az egyébként PiS-es Andrzej Duda elnököt. Az államfő akár az ellenzék soraiból is felkérhet valakit kormányalakításra, ha úgy tűnik, hogy a Jog és Igazságosság erre nem lesz képes. Ez azonban kevésbé valószínű, legalábbis Andrzej Zybertowicz elnöki tanácsadó nyilatkozata alapján.

A professzor azt mondta TVP1-ben:

„Amikor arra a több millió lengyelre gondolok, akik az ellenzékre szavaztak, meg vagyok győződve arról, hogy sokan vannak, akiknek valóban Lengyelország van a szívükben. Ezek az emberek azonban nem kaptak konkrét képet arról, milyen országot akar építeni a centrista-baloldali tömb.”

Kapcsolódó írásaink