Külföld

A románok is belekeveredtek az Északi Áramlat felrobbantásába – Ki a titokzatos Valeri K?

Az Északi Áramlat felrobbantása tervének szálai egészen Moldváig érnek. Hamis román útlevél, személyazonosság-lopás és egy Varsóban bejegyzett ukrán fiktív cég is felsejlik a háttérben. Minden, ami egy kalandfilmhez kell. Csakhogy ez nem film, hanem a valóság, ami szembejön.

A románok is belekeveredtek az Északi Áramlat felrobbantásába – Ki a titokzatos Valeri K?
Alaposan lecsökkent az Oroszországból a Balt-tenger felszíne alatt Németországig húzódó energiaellátó infrastruktúra kapacitása
Fotó: AFP/Swedish Coast Guard

Egy titokzatos román útlevéllel rendelkező személy keveredett bele az Északi Áramlat gázvezeték tavaly szeptemberben történt felrobbantásának ügyébe. Mint ismeretes a csőrendszer négy ága közül hármat felrobbantottak, így alaposan lecsökkent az Oroszországból a Balt-tenger felszíne alatt Németországig húzódó energiaellátó infrastruktúra kapacitása.

A gyomozás azóta is tart, az orosz résztulajdonos céget a svéd hatóságok nem engedik a robbantás színhelyének közelébe, de Stockholm még a németekkel sem osztja meg a nyomozás eddigi eredményeit.

Pedig a németeket bizonyára igencsak érdekelné a kutakodás eredménye, hiszen éppen ők a robbantás következményeinek legnagyobb károsultjai, elestek az olcsó orosz gáztól, ami addig iparukat „pörgette”. De valószínűleg más okai is lehet a német érdeklődésnek.

A robbantás előkészületeihez egy Rostock közelében lévő kikötőben, Hohe Düneben bérelték ki a 15 méter hosszú Androméda nevű jachtot. De kik voltak, akik a fedélzetére szálltak, ahonnan valószínűleg a robbantási műveletet irányították?

És itt kerül a képbe a titokzatos román, egy bizonyos Stefan Marcu. A jacht bérlését az ezzel a névvel bejelentkező férfi román útlevelével intézték. Erről a dokumentumról később az Intelligence Online oknyomozó újságírói megállapították, hogy hamis.

A Bne intelliinews munkatársai viszont Moldváig követték vissza az útlevél eredetét, el is utaztak oda, hogy felleljék az úti okmány tulajdonosát. Meg is találták. Moldvában igen könnyű román állampolgárságot szerezni, mert a hivatalos bukaresti politika a moldovaiakat román nemzetiségűeknek tekinti, még az államfő is kettős állampolgár. Az újságírók tájékoztatták Marcut a jacht bérléséhez használt útlevél számáról. Ő megerősítette, hogy ez az ő útlevelének a száma, de azt mondta, hogy ez egy régi útlevél, amelyet évek óta nem használt.

Úgy tűnik, ezt a dokumentumot használták fel az útlevél új verziójának létrehozására, ugyanazzal a számmal, mint amellyel az Andromédát bérelték. Meg kell jegyezni, hogy a rendelkezésre álló információk szerint, a britek járultak hozzá az útlevél hamisításhoz. Csak éppen a fényképet és néhány adatot cserélték ki benne. Marcu, egy sötét bajuszú, középkorú férfi. A fotón viszont, a húszas éveiben járó borotvált fiatalember látható. Az illetőt később Valeri K-ként azonosítottak, aki a Kijevtől délkeletre, a Dnyeper partján fekvő Dnyipróból származik.

Az oknyomozó újságírók a városba utaztak, és mint megtudták, Valeri K az ukrán hadseregben szolgált és búvár kiképzést is kapott.

Érdekes volt viszont, hogy a szomszédok elmondása szerint, a 26 éves Valeri K a VGO Sokil, nyíltan nacionalista, katonai és sport ifjúsági szervezet tagja. Fiatal férfiakat ajánl lövészi és búvár kiképzést. Valeri K az ukrán hadseregben egy lövész egységben szolgált.

A Der Spiegel forrásai szerint majdnem biztos, hogy a szabotőrök a támadás előtt és után Ukrajnában tartózkodtak. „Valóban, a technikai információk puzzle-darabjai által alkotott összkép egészen világossá vált” – számolt be a magazin.

A jelen állás szerint egy Varsóban bejegyzett fiktív cég, a Feeria Lwowa, amelynek tulajdonosa a 41 éves Rustem Abibulavev kijevi üzletember bízta meg Valeri K-t, alias Stefan Marcut, hogy bérelje ki az Androméda nevű jachtot. és adja át a pénzt a bérbeadó német vállalkozásnak.

Mindez abból a szempontból érdekes, hogy sok szakértő meg van győződve arról, hogy az ukránok nem rendelkeztek olyan képességekkel, amelyekkel az Északi Áramlat gázvezetéket felrobbantották. Ha fentiek megállják a helyüket, akkor viszont nem zárható ki, hogy az ukránoknak mégis volt közük a robbantáshoz, még ha valószínűleg nem is egyedül csinálták azt.

Kapcsolódó írásaink