Külföld

„Gázai övezetek vannak mindenhol Európában is: no-go zónáknak hívják őket”

Kongatják a vészharangot a szakértők

Az M1 48 perc című műsorában ifjabb Lomnici Zoltán kijelentette, a palesztinoknak juttatott európai uniós források közvetett úton eljutnak a Hamászhoz is – írja a Mandiner.hu.

„Gázai övezetek vannak mindenhol Európában is: no-go zónáknak hívják őket”
Ifjabb Lomnici Zoltán
Fotó: MH/Purger Tamás

Horváth József sem találja egyelőre a választ, hogy fordulhatott elő, hogy a világ egyik legfejlettebb hadseregét, legprofibb titkosszolgálatait is váratlanul, felkészületlenül érte a Hamász múlt szombati brutális támadása Izrael ellen.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője mindezt az M1 és a Hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 percben mondta el, hiszen teljesen egyértelmű, hogy Lánczi Tamás műsorvezető és vendégei legutóbb a Közel-Keleten kialakult, rendkívül súlyos helyzettel foglalkoztak. Majd azzal folytatta Horváth, hogy nemcsak a zsidó állam, hanem az Egyesült Államok, Oroszország és valószínűleg Kína is folyamatosan figyeli ezt a geopolitikai szempontból rendkívül fontos térséget, így még érthetetlenebb az, ami történt.

Tüntetéssorozat a demokratikusan megválasztott kormány ellen.

Schiffer András az izraeli belpolitikai helyzetről, az ország szövetségi rendszeréről beszélt. Az ügyvéd, volt országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy az izraeli alkotmányossági rendszert ne próbáljuk magyar szemmel elemezni, mert egészen más, mint hazánkban. Utalt arra, hogy régóta tart egy tüntetéssorozat a demokratikusan megválasztott Netanjahu-kormány ellen, és olyan dolog történt, amelyre nem volt példa Izrael 75 éves történelmében, miszerint tartalékosok kilátásba helyezték, hogy megtagadják a katonai szolgálatot, vagy hogy a Moszad korábbi vezetője nyíltan a kormánnyal szembehelyezkedő nyilatkozatot tett.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi tanácsadója arról beszélt, elaltatták a nemzetközi közvéleményt, a világ szinte kizárólag az ukrajnai háborúra figyelt, s a palesztinoknak juttatott európai uniós források közvetett úton eljutnak a Hamászhoz is,

Amerika pedig az utóbbi időben kisebb mértékben támogatta Izraelt, mint korábban.

Lánczi Tamás pedig arról a felháborító abszurditásról beszélt, hogy miközben Magyarország mondvacsinált okokból nem jut hozzá a neki jogosan járó EU-s pénzekhez, eközben Brüsszel kijelenti, nincs jogalap a palesztin hatóságnak – amely megtűr a területén egy terrorszervezetet – juttatott támogatás felfüggesztésére. Szerinte arra nincs épeszű magyarázat, hogy miként lehet továbbra is pénzelni azt a szervezetet, amely az euró-százmilliók egy részét rakéták vásárlására fordítja. Schiffer ugyanakkor arra is utalt, hogy a Gázában, Ciszjordániában tapasztalható nyomor, kilátástalanság tovább fogja szítani az erőszakot.

Már csak az EU támogatja teljes mellszélességgel Ukrajnát.

Szó volt még a műsorban a migrációs paktumról, arról, hogy tizenhárom perc alatt akartak dönteni Európa jövőjéről. Lánczi Tamás feltette a kérdést, miben bíznak az uniós tagállamok, abban, hogy nekik erősebb a hadseregük, mint Izraelnek, jobbak a titkosszolgálataik, vagy abban, hogy ez Európában nem fog megtörténni? A műsorvezető szerint Gázai övezetek vannak mindenhol Európában, no-go zónáknak hívják ezeket. Ezenkívül beszéltek még arról is, hogy Amerika is csökkenti Ukrajna támogatását, valójában már csak az Európai Unió akarja a háborúban lévő országot a korábbihoz hasonló mértékben finanszírozni.

Kapcsolódó írásaink