Külföld

Szijjártó Péter: Meg kell őrizni a közel-keleti béketeremtés eddigi eredményeit

A közel-keleti béketeremtés eddigi eredményeit meg kell őrizni – írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán, miután találkozott az ománi Maszkatban Abdel-Latif az Zajáni bahreini külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter: Meg kell őrizni a közel-keleti béketeremtés eddigi eredményeit
Szijjártó Péter külügyminiszter Abdel-Latif az Zajáni bahreini külügyminiszterrel
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter azt írta a közösségi oldalán, hogy Abdel-Latif az Zajáni egyik kulcsfigurája a közel-keleti béketeremtési folyamatnak.

Úgy fogalmazott: Bahrein „történelmi tettet hajtott végre” 2020-ban, amikor aláírta az Ábrahám-megállapodásokat Izraellel. Ez a megállapodás a fenntartható béke reményét hozta el hosszú évtizedek szenvedése után a Közel-Keleten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az elmúlt napok szörnyű eseményei veszélybe sodorják a béke-erőfeszítések eddigi eredményeit.

Hozzátette: Abdel-Latif az Zajánival egyetértettek abban, hogy az eddigi eredményeket meg kell őrizni, a sikereket nem szabad elfelejteni, s most arra kell összpontosítani minden globális erőfeszítést, hogy „meg tudjuk akadályozni az eszkalációt és az azzal járó humanitárius válságot, és megkíméljük a civil lakosságot a további szenvedésektől”.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink