Külföld

Amerika és az EU finanszírozta az Izrael elleni szélsőséges palesztinok támadását

Az Izrael elleni támadás mögött Irán állhat, Teherán támogathatta a Gázai övezetből támadó Hamász palesztin terrorszervezetet

Amerika és az Európai Unió tulajdonképpen finanszírozta a szombati Izrael elleni támadást. Évek és évtizedek alatt a palesztin közösség és az iráni kormány – amelyről most azt feltételezik, hogy amerikai pénzből támogatta a Hamászt – a legkülönbözőbb címszó alatt dollármilliárdokat kapott. Csakhogy a pénz nem arra ment el, amire az érintettek kapták. De ez előre látható volt.

Amerika és az EU finanszírozta az Izrael elleni szélsőséges palesztinok támadását
Palesztin rakétatámadás Izrael ellen
Fotó: AFP/Bashar Taleb

Két nap sem kellett és már a botrányok botránya gyűrűzik a magát progresszívnek mondott világban és nem csak ott. Lehet, hogy egyeseknek „meredek” lesz a következő következtetés, de nyugodtan kijelenthetjük: az Egyesült Államok és az Európai Unió finanszírozta az Izrael elleni brutális támadást.

Lehet, hogy a palesztinok és Irán szponzorai nem ezt akarták, de azért nehéz feltételezni, hogy a közel-keleti általános viszonyok ismeretében elhitték: az általuk adományozott összeget valóban humanitárius célokra költik a címzettek.

A múlt hónapban Washington hatmilliárd dollárt adott Iránnak, cserében azért, mert Teherán öt fogva tartott amerikai állampolgár közül négyet szabadon engedett. Az amerikaiak ahhoz a feltételhez kötötték a pénz átutalását, hogy azt kizárólag élelmiszerre, gyógyszerre és orvosi eszközökre lehet felhasználni.

A Biden-adminisztráció ugyan megígérte, hogy szigorúan ellenőrizni fogja a jelentős összeg elköltését, de már a tárgyalások kezdeti szakaszában felmerült a gyanú: ahogy a dollármilliárdok célba érnek, nem lesz ember a földön, aki tudná, hogy azt mire költik el.

Ráadásul az iráni kormány azt közölte, hogy a pénzt tetszés szerint költheti el. Válaszul Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti és észak-afrikai koordinátora azt mondta, hogy a pénzt nem is Irán kapja, hanem olyan megbízható cégekhez jut el, amelyek beszerzik a szükséges humanitárius cikkeket.

Teherán nem hagyta szó nélkül a dolgot, mert Ebrahim Raisi iráni elnök egy interjúban azt mondta, hogy az iráni kormány dönti el, hogyan és hol költse el a hatmilliárd dollárt.

John Kirby, a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora a kedélyek megnyugtatására közölte: „Továbbra is fellépünk az iráni rezsim emberi jogi visszaélései ellen, továbbra is küzdeni fogunk a külföldön végrehajtott destabilizáló, a terrorizmus támogatása, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborújának támogatása ellen.”

Ezek szerint ez nem sikerült, mert tartják magukat azok a hírek, hogy az Izrael elleni támadás mögött Irán áll, Teherán támogatta a Gázai övezetből támadó Hamász palesztin terrorszervezetet.

Ezzel kapcsolatban Teherán ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy hazája támogatja a palesztinok harcát, de nem irányítja azt. Akinek ez nem elég, az iráni elnök is megszólalt és jogos önvédelemnek nevezte a támadást, mert szerinte Izrael destabilizálja a térséget. Mindez azért sokat mondó. Egy azonban biztos. A Hamász egyedül aligha tudta volna finanszírozni, illetve megszervezni az Izrael elleni támadást. Iránnak nincsen elégséges pénzügyi tartaléka. Éppen ezért felmerült annak gyanúja, hogy az amerikaiaktól kapott hatmilliárd dollárt, vagy annak egy részét mégsem humanitárius célokra fordították.

A Palesztin Média Figyelő nonprofit izraeli intézet szerint, amelyet a Neokohn hírportál idéz, a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen amerikai támogatás mértéke és az izraeliek elleni támadások esetei között, már a múltban is összefüggés volt. Amikor a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatás csökkent, például a Trump-adminisztráció idején, az izraeliek elleni támadások is csökkentek. Amikor azonban a támogatás magas volt, például az Obama- és most a Biden-kormányzat időszakában, több izraelit öltek meg.

A palesztinok az Európai Uniótól is hatalmas összegeket kaptak, különböző célokra. Mint ahogy Várhelyi Olivér, az EU magyar bővítési biztosa bejelentette: Az Európai Bizottság, mint a palesztinok legnagyobb adományozója, teljes fejlesztési portfólióját felülvizsgálja, összesen 691 millió euró értékben. Minden intézkedést azonnal felfüggesztenek, minden projektet felülvizsgálnak, minden új költségvetési javaslatot elhalasztanak, valamint átfogó értékelést végeznek a teljes, palesztinoknak nyújtott portfólión. Cselekednünk kell, és most kell cselekednünk – írta az X közösségi oldalon tett bejegyzésében Várhelyi Olivér. Majd hozzátette: az Izrael elleni támadás fordulópont az EU palesztinoknak nyújtott támogatások ügyében. A dolgok nem mehetnek úgy tovább, mint előzőleg.

Németország és Ausztria is sietett gyorsan bejelenteni, hogy felfüggeszti a palesztinoknak eddig nyújtott támogatásukat. Várható, hogy ugyanezt teszi majd több más uniós tagállam is.

De azért csak fel kell tenni néhány kérdést. Például előzőleg Berlinben és Bécsben senkinek nem jutott az eszébe, hogy olyan szervezeteket támogatnak, amelyek terroristák gyűjtőhelyei. Arra sem gondolt senki, hogy azokat a hatalmas összegeket, amelyeket a palesztin szervezeteknek adományoztak, a címzettek nem arra költik, amire adták? És vajon Amerika és azok az uniós tagállamok, amelyek az ENSZ-ben, a balliberális ideológiától átitatva, az elmúlt időszakban 27 Izraelt elítélő határozatot szavaztak meg – más államokkal szemben összesen csak hét elítélő határozat született –, nem gondolkodtak el azon, hogy mindez hova fog vezetni?

És most az érintettek úgy tesznek, mintha semmi közük sem lenne az egészhez.

Kapcsolódó írásaink