Krónika

A Hamász kivégzi a túszokat, ha Izrael folytatja Gáza bombázását

A mozgalom közleményét az Al-Hadath tévécsatorna idézte

Az izraeli tűszok kivégzése lesz a válasz az izraeli erők lakóházak és polgári létesítmények elleni támadásaira – idézte a Hamász közleményét az oroszhirek.hu.

A Hamász kivégzi a túszokat, ha Izrael folytatja Gáza bombázását
Hamász-fegyveresek (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A palesztin radikálisok azzal fenyegetőztek, hogy videókat készítenek az elfogott izraeliek kivégzéséről, és azokat feltöltik a közösségi médiára – közölte a tévécsatorna.

Az előzmények: Izraelt október 7-én reggel rakétatámadás érte a Gázai övezetből. Ezzel egyidejűleg a Hamász mozgalomhoz tartozó palesztin fegyveresek több csoportja beszivárgott a zsidó államba, és harcba keveredett az izraeli erőkkel.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) háborús készültséget hirdetett, és megtorlásul megindította a Vaskardok hadműveletet. Iszmail Haníje, a Hamász politikai iroda vezetője a palesztin műveletet válaszlépésnek nevezte a jeruzsálemi óvárosban lévő al-Aksza mecset elleni izraeli agresszív fellépésre.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter engedélyezte az IDF tartalékosainak behívását, és elrendelte, hogy országszerte „különleges biztonsági helyzetet” vezessenek be. A legfrissebb adatok szerint az erőszak legújabb kitörése óta mintegy ötszáz palesztin halt meg, és több mint 2700-an sebesültek meg. Izraelben több mint nyolcszáz ember vesztette életét és több mint 2200-an sebesültek meg.

Kapcsolódó írásaink