Külföld

Indulhat a Vaskardok hadművelet: pusztító válaszcsapásra és elhúzódó háborúra készül Izrael

A Biden-kormányzat bejelentette: további felszereléseket és erőforrásokat biztosít az izraeli védelmi erők számára

Pusztító válaszcsapásra készül Izrael. Százezer tartalékos katona gyűlt össze a Gázai övezet közelében, és a területen élő zsidók kitelepítése is megkezdődött. A Vaskardok elnevezésű szárazföldi megtorló hadművelet szakértők szerint a következő 48 órában megindul. Washington a Gerald Ford amerikai repülőgép-hordozót a Földközi-tenger keleti részére irányította, hogy készen álljon Izrael megsegítésére – írta meg a hirado.hu.

Indulhat a Vaskardok hadművelet: pusztító válaszcsapásra és elhúzódó háborúra készül Izrael
Az izraeli Szderót város rendőrőrsének maradványai a pusztító támadás után
Fotó: NorthFoto/Ilia Yefimovich

Kiégett, szétlőtt autók sorakoznak a Gázai övezethez vezető úton. Szderót az a város, amely csupán néhány kilométerre fekszik a Gázai övezet határától, és a szombaton beszivárgó Hamász fegyveresek ezt a várost támadták meg elsőként. „Ez az egyik első hely, ahová a terroristák érkeztek. Az utat kiégett járművek borítják. Kisteherautókkal, gépfegyverekkel jöttek, és egyszerűen lövöldözni kezdtek a civilekre.

Túszokat is ejtettek, akiket elhurcoltak Gázába – mondta Deron Spillmann tartalékos hadnagy, az izraeli hadsereg szóvivője.

Most az izraeliek szárazföldi egységei vették birtokukba az utat. Tréleren és kamionokon szállítják a tankokat Szderóton keresztül a Gázai övezet határáig. Megfigyelők szerint az izraeli hadsereg százezer tartalékost vezényel a Gázai övezet határához, és már csak a parancsra várnak a támadás megindításához.

A hadsereg szóvivője közölte: példátlan módon, negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli hadsereg, és sok helyen olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

„Izrael Állam és a hadserege most reagál a Hamász bűnözői kegyetlen támadására. Eljött az ideje a háborúnak.

Nem csak egy csatának, hadműveletnek, hanem a háborúnak az ideje érkezett el.

És ebben a háborúban Izrael hadereje nagy erővel lép fel és győzni fog. Fel kell készülnünk azonban, hogy várhatóan hosszú, összetett harcok lesznek” – mondta Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök.

Időközben az amerikai védelmi miniszter utasította a Ford repülőgép-hordozót, hajózzon a Földközi-tenger keleti részére, hogy készen álljon Izrael megsegítésére. Az Egyesült Államok legújabb és legmodernebb repülőgép-hordozóján ötezer tengerész szolgál, és a legkorszerűbb fegyverekkel van felszerelve. A hajó jelenlétére azért van szükség, hogy megfigyelést végezzen, és hogy feltartóztassa a Hamász megsegítésére siető tengeri fegyverszállítmányokat.

Emellett a Biden-kormányzat bejelentette: további felszereléseket és erőforrásokat, köztük lőszereket biztosít az izraeli védelmi erők számára.

Az első biztonsági segítségnyújtás már ma megkezdődik, és a következő napokban folyamatosan érkeznek a szállítmányok.

Kapcsolódó írásaink