Krónika

Több mint száz holttestet találtak Beri kibucban

Beri kibuc Izrael egyik legsikeresebb kibuca volt, ahol az erős közösség virágzó gazdasággal társult

Több mint száz holttestet találtak a Gázai övezet határvidékénél lévő Beri kibucban – jelentette az izraeli mentőszolgálat hétfő este.

Több mint száz holttestet találtak Beri kibucban
A Hamász támadásait követően halott izraeliek holttestei hevernek a földön Sderótnál
Fotó: NorthFoto/DPA/Ilia Yefimovich

„Házról házra jártak, bementek az óvóhelyekre, elrabolták vagy megölték az embereket – idézte fel az elmúlt napokban történt iszlamista támadásokat a 70 éves Dani Fux, aki a háza padlásán bujkált. – Vagy mindenkit megöltek. Vagy elvitték a gyerekeket és megölték a szülőket, vagy fordítva” – tette hozzá a Jediót Ahronót című újság hírportála, a ynet írásában.

Fux szerint nem lesz többé Beri kibuc. „Reggel 6.30-kor egy őrült rakétazáporral kezdődött – mesélte a lapnak. – Pokoli volt a zaj. Először azt hittem, hogy a légierő bombázza Gázát. Fokozatosan rájöttem, hogy valami más történik, valami nagyszabású. Alig fél óra múlva lövéseket kezdtünk hallani a kibucban. A terroristák motorkerékpárokon és furgonokon érkeztek, nehéz géppuskával a járművek tetején. Később azt mesélte az egyik izraeli katonatiszt, hogy kilencvenen voltak. Amikor a kapuhoz értek, megölték az itteni biztonsági vezetőt és felrobbantottak egy autót. Négyen-öten voltak kilencvennel szemben. Bátran küzdöttek, de esélyük sem volt” – emlékezett.

„Hirtelen csend lett. Kilenc óra körül körülbelül húsz katona érkezett egy helikopterrel. Hamarosan felmorzsolódtak, és attól kezdve csak arab beszédet hallottunk.”
„Van padlásunk. Felmentünk és bezártuk” – mondta. Dani Fux és a felesége, valamint a legkisebb fiuk a padláson bujkált. Idősebb fiuk bezárta magát, feleségét és gyermekeit az otthonukban lévő óvóhelyszobába.

„Tárgyakból gátat építettem annak reményében, hogy az megtartja az óvóhely ajtajának kilincsét, és megakadályozza, hogy bejussanak” – emlékezett az idősebbik fiú.
„Reggel kikukucskáltunk – mondta Dani Fux. – Láttuk, hogy amikor a terroristák nem tudják kinyitni az óvóhelyek ajtaját, akkor felgyújtották a házat. A füst beszivárgott, az emberek kinyitották az ablakot és kiugrottak, néha a második emeletről. A gyerekek is” – mesélte.

„Van egy pisztolyom, még mezőgazdász koromból maradt. Megbeszéltük egymás között, hogy ha felfedeznek minket, lelövöm őket, és akkor természetesen megölnek. Nem megyünk fogságba” – közölte a ynettel.

A nap folyamán az ostromlottak rájöttek, hogy a kommunikáció leghatékonyabb módja a kibucban élő anyák WhatsApp-csoportja. Akit életben hagytak a terroristák, ott jelentette, hogy él.
„Délután ötkor héber szavakat hallottunk a ház közelében. Kimentünk, és kapcsolatba léptünk a katonákkal. A látvány elviselhetetlen volt. A kibuc tagjainak, katonáknak és terroristáknak a holttestjei borították a terepet. A feleségem a lányunkkal és az unokáinkkal együtt elutazott innen” – mondta Dani Fux.

„A fiúkkal mi úgy döntöttünk, itt maradunk, hogy segítsünk a hadseregnek, és csak az élőkkel foglalkozunk” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink