Külföld

Úgy tűnik, Kanadában hagyománya van a náci kollaboránsok megbecsülésének

„Kanadában náci kollaboránsok emlékművei vannak, és senki nem tesz semmit ellene” – méltatlankodott 2017-ben az ottawai orosz nagykövetség, de mit kiderült, nem volt igazuk. A hatóságok tettek valamit. Dezinformáció terjesztésével vádolták meg a külképviseletet. Pontosan úgy, ahogy a hétvégi botrány után Justin Trudeau azt mondta, nagyon sajnálatos, ami történt, de „vissza kell vágni az orosz propagandának, az orosz dezinformációnak”.

Úgy tűnik, Kanadában hagyománya van a náci kollaboránsok megbecsülésének
A 14. SS Galizien hadosztály emlékműve Kanadában
Fotó: MH/YouTube

A kanadai „Oakville-ben egy emlékmű állít emléket azoknak, akik a 14. SS Galizien hadosztályban szolgáltak. Egy másik emlékmű Edmontonban Roman Suhevics, az Ukrán Felkelő Hadsereg vezetője előtt tiszteleg” – szögezte le egy 2018-as cikkében az Ottawa Citizen. A hír apropója az volt, hogy az Egyesült Államok kongresszusa szerint akkor még létezett „náciveszély” Ukrajnában, és félszáz képviselő, demokraták és republikánusok vegyesen, egy nyilatkozatban ítélte el „az ukrán kormány folyamatos erőfeszítéseit a náci kollaboránsok dicsőítésére”.

A lap szerint ez pont az ellenkezője annak, amit Kanada csinál, ahol az állam „fedezi” az egykori háborús bűnösöket és bűntársaikat. Ezek után a cikk idézi az orosz nagykövetség fent említett tweetjét, majd a 2017-es ügy fejleményeiről is beszámol:

„A Postmedia munkatársa, Marie-Danielle Smith kiderítette, az orosz tweetre a Global Affairs Canada (egy kanadai kormányzati szerv) bürokratái is rápörögtek, és megpróbálták megvédeni az SS-egységet és az ukrán náci kollaboránsokat. A dokumentumok, amelyeket az információhoz való hozzáférésről szóló törvényen nyújtotta lehetőségekkel élve kapott meg, azt mutatják, hogy a kormányzati tisztviselőkre nagy nyomás nehezedett a »központ« (a Privy Council Office és a miniszterelnöki hivatal) részéről, hogy ellensúlyozzák a náci kollaboránsok emlékműveiről szóló híreket. A bürokraták stratégiát dolgoztak ki. A tweetet »dezinformációnak« bélyegezték, és ezt terjesztették a hírmédiában.”

A szerző ezek után felhívja a figyelmet arra, hogy az emlékműveket a kanadai hatóságok engedélyével állították fel, majd részletesen bemutatja az ominózus SS-hadosztály és Suhevics történetét.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök most ugyan sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a minap egy, egykor a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt felállva éltettek a parlamentben, Melanie Joly külügyminiszter pedig kedden Anthony Rota házelnök lemondását sürgette, azonban a miniszterelnök az esetből azt a tanulságot vonta le, hogy „vissza kell vágni az orosz propagandának, az orosz dezinformációnak”.

Oroszország pedig ugyanúgy – csak persze nagyban – felháborodott, mint a követsége hat éve. – A náci bűnök nem évülnek el, elfeledésük felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn. „Sok nyugati ország, köztük Kanada is, olyan fiatal generációt nevelt fel, amely nem tudja, hogy a korábbi nemzedék ki ellen harcolt. Semmit sem tudnak a fasizmus fenyegetéséről – folytatta, kiemelve: – Ez azzal jár, hogy a fasizmus itt-ott elkezd megnyilvánulni.”

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az olyan események, mint a kanadai parlamentnek egy Waffen SS-veterán előtti tisztelgése, valamint hogy az Egyesült Államok Abrams harckocsikat és ATACAMS rakétákat küld Ukrajnának, közelebb viszik Oroszországot a NATO-val való közvetlen konfliktushoz.
„Úgy tűnik, Oroszországnak egyre kevesebb választása marad, szinte csak az, hogy a terepen közvetlen konfliktusba keveredjen a NATO-val, amely nyíltan fasiszta blokká vált, hitleri tengelyhez hasonlóvá, bár annál nagyobb méretűvé. Mi készen állunk, bár az eredmény az emberiség számára sokkal nagyobb áldozatokkal jár majd, mint 1945-ben” - írta Medvegyev.

Választ ígért Kanada "ellenséges lépéseire" az orosz külügy

"A kanadai kormány ellenséges fellépése, amely az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül" - áll a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint Hunkának a kanadai parlamentben, Volodimir Zelenszkij látogatása idején megrendezett nyilvános ünneplése "a lehető legjobban jellemezi Justin Trudeau miniszterelnök uralkodó rendszerét". Az állásfoglalás hangsúlyozta, hogy az orosz fél nem szándékozik "megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak".

"Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket az orosz-kanadai kapcsolatok összefüggésében, amelyek a hivatalos Ottawa hibájából mély válságot szenvednek el" - olvasható a dokumentumban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint Kanada ultraliberális ideológiája, amelyet "átitatott a gyűlölet Oroszország, annak kultúrája, vallási és hagyományos értékei iránt, rokonságot mutat a nácizmussal".

"Nem véletlen, hogy ebben az országban emlékműveket állítottak az ukrán nacionalizmus vezetőinek, a menedékjogot kapott nácik túlnyomó többsége pedig, mint például Jaroslav Hunka, nyugodtan éli az életét az orosz kommunizmus elleni harcosokként dicsértetve és pártfogoltatva, különösen Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes által" - hangoztatja a közlemény.

"Bízunk benne, hogy a kanadai társadalom egészséges erői felemelik szavukat a hatósági történelemhamisítás, megbélyegzés ellen, amely kéz a kézben jár a militáns ruszofóbiával" - zárta közleményét a minisztérium.

Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy Hunka parlamenti megünneplése miatt tiltakozó jegyzéket adott át a kanadai vezetésnek, a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek és az alsóház elnökének egy személyes levél kíséretében, de választ még nem kapott. A misszióvezető a házelnök leváltását követelte.

A kanadai lengyel nagykövet sem örvendett

A 98 éves Jaroslav Hunka ünneplését, mint „az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt” egyébként a kanadai lengyel nagykövet is elítélte. Nem véletlenül, hiszen 14. SS Galizien ártatlanok ezreit, köztük lengyeleket mészárolta le. Az alakulat emlékműve pedig még a közelmúltban is ott volt Oakville-ben (talán most is ott van), és 2020-ban azzal került be a hírekbe, hogy a rendőrség gyűlöletbűncselekmény miatt indított eljárást, miután ismeretlenek náciellenes jelszavakkal firkálták össze.

Kapcsolódó írásaink