Külföld

Kárpátaljáról is tárgyalt Szijjártó Péter Szergej Lavrovval

Magyar emberek halnak meg ebben a háborúban, tekintettel az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségünkre, ezért Magyarország érdekelt a mielőbbi tűzszünetben és a háború lezárásában. (...) Minden újabb nap, amit háborúval töltünk, újabb áldozatokkal és újabb pusztítással jár – többek között erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz sajtónak az orosz hivatali kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásról.

Kárpátaljáról is tárgyalt Szijjártó Péter Szergej Lavrovval
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) találkozója Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban, 2023. szeptember 22-én
Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM)

A Magyar Nemzet híradása szerint a tárcavezető rámutatott, kettejük viszonyát mindig is a kölcsönös tisztelet határozta meg. „Mi erre alapozzuk a külpolitikánkat. És továbbra is hiszünk abban, hogy a konfliktusokat csak a tárgyalások útján lehet megoldani” – mutatott rá, majd hangsúlyozta: tárgyalások és párbeszéd nélkül „feladjuk a béke reményét, és ez hatalmas hiba lenne”.

Szerinte ma jobbak a feltételei a békének, mint amilyenek holnap lesznek. A magyar kormány nem ért egyet azokkal, akik azt mondják, hogy a béke körülményei még nem adottak. „A megoldás a tárgyalóasztalnál van, ahol azok ülnek, akiknek tárgyalniuk kellene” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink