Külföld

Benjámin Netanjahu: Izrael történelmi megállapodás küszöbén áll Szaúd-Arábiával

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös néhány napja szintén hangsúlyozta, a két fél napról napra közelebb kerül az egyezményhez

Izrael az Egyesült Államok közreműködésével „történelmi áttörés” küszöbén áll, közel ahhoz a békemegállapodáshoz Szaúd-Arábiával, amely átrendezheti a közel-keleti viszonyokat – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán pénteken felszólalva.

Benjámin Netanjahu: Izrael történelmi megállapodás küszöbén áll Szaúd-Arábiával
Benjámin Netanjahu a szaúdi–izraeli béke előfutárának nevezte a 2020-as Ábrahám-megállapodásokat
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Az Egyesült Államok olyan megállapodás elérésére törekszik Jeruzsálem és Rijád között, amelyben – egy Washingtonnal kötött védelmi paktum elfogadásáért, a polgári célú nukleáris program fejlesztéséhez nyújtott segítségért és a palesztin állam megteremtése felé tett előrelépésért cserébe – Szaúd-Arábia normalizálná a kapcsolatait Izraellel.

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös a Fox Newsnak a héten adott interjújában azt mondta, hogy a két fél napról napra közelebb kerül az egyezményhez.

A reménybeli megállapodás azonban akadályokba ütközhet, ugyanis a közös szaúdi és amerikai álláspont, amely szerint a palesztinokat is be kell vonni a diplomáciai folyamatokba, kihívások elé állítja a palesztin államiságot ellenző Netanjahu-kormányt.

Az izraeli miniszterelnök az ENSZ-közgyűlésben is kijelentette: a palesztinoknak nem szabad vétójogot adni, amellyel akadályozhatják az új békeszerződések megkötését.

Benjámin Netanjahu a szaúdi–izraeli béke előfutárának nevezte az Izrael és több arab ország viszonyát normalizáló, 2020-as Ábrahám-megállapodásokat.

„Ez nem kérdés: az Ábrahám-megállapodások a béke új korszakának hajnalát hirdették meg. (...) Úgy vélem, most egy még drámaibb áttörés küszöbén állunk: egy történelmi béke Izrael és Szaúd-Arábia között” – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink