Külföld

Országos sztrájkkal tiltakoztak Görögországban a munkajogi reformtervek miatt

Az új törvénytervezetében egy hatodik munkanap bevezetése is szerepel

Országos sztrájkot tartottak csütörtökön Görögországban a közszolgáltatási szektorban dolgozók, köztük tanárok, orvosok és a tömegközlekedési dolgozók is, tiltakozásul a kormány munkajogi törvénytervezete miatt.

Országos sztrájkkal tiltakoztak Görögországban a munkajogi reformtervek miatt
Tűzoltók vesznek részt a kormány munkaügyi reformjai elleni tüntetésen a görög parlament előtt Athénban 2023. szeptember 21-én
Fotó: AFP/Aris Messinis

A közalkalmazottak szakszervezeteinek ernyőszervezete, az ADEDY által meghirdetett sztrájk alatt a vonatok, a buszok és a kompok is az egész országban csökkentett munkaidőben közlekedtek, az állami kórházakban csak sürgősségi ellátás folyt, az iskolák egy része pedig zárva tartott.

Délután több ezer tüntető a parlamenthez vonult, ahol a képviselők a munkajogi törvénytervezetet vitatták meg.

Ez volt az első nagy sztrájk, mióta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormányát ismét megválasztották.

A kormány új törvénytervezetében egy hatodik munkanap (szombat vagy vasárnap) bevezetése is szerepel – ezen kötelező lenne dolgozni, de 40 százalékos kiegészítő bér is jár érte. A munkaadók számára lehetővé tennék, hogy a dolgozókat csupán 24 órával az érintett munkanap előtt munkára kötelezhessék. A módosítás újraszabályozza a másodállás vállalását, a munkaadó pedig akár 10 500 euró (4,1 millió forint) bírsággal is sújtható lehet, amennyiben nem jelentik be a munkavállaló munkaidő-hosszabbítását vagy műszakváltását.

A szakszervezetek és az ellenzék az ötnapos munkahét és a nyolcórás munkanap „felhígítása” miatt bírálják a törvényt, szerintük ezzel megsértenék a munkavállalók jogait. „Az új törvényjavaslat 13 órás munkanapot és 78 órás munkahetet ír elő, ezzel eltörli a munkaszünetet és a szabadságot is” – mondta a kereskedelmi hajózásban dolgozók szakszervezete.

Az ADEDY azért is aggodalmát fejezte ki, mert az új törvénytervezet alapján pénzbírságot szabhatnak ki a munkavégzést megtagadó, sztrájkoló dolgozókra.

„Követeljük a törvényjavaslat visszavonását” – közölte honlapján az ADEDY, amely mintegy félmillió munkavállalót képvisel az országban.

Kapcsolódó írásaink