Külföld

Washington a Kuvait és Irak közötti feszültség rendezését sürgeti

A felszólítás a kuvaiti-iraki tengeri határ egyértelmű kijelölésére vonatkozik

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) és az Egyesült Államok szerdán a kuvaiti-iraki tengeri határ egyértelmű kijelölésére szólított fel, miután az iraki legfelsőbb bíróság egyik döntése felboríthatja a két ország több mint egy évtizedes tengeri megállapodását.

Washington a Kuvait és Irak közötti feszültség rendezését sürgeti
Fuad Husszein iraki külügyminiszter (r) találkozik kuvaiti kollégájával, Szalem Abdullah al-Dzsaber al-Szabahhal Bagdadban 2023. július 30-án
Fotó: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Kuvait és Irak között azért alakult ki feszültség, mert az iraki legfelsőbb bíróság nemrég a két állam között 2012-ben létrejött és 2013-ban kölcsönösen ratifikált, a Hor abd-Alláh vízi útvonalon történő hajózást szabályozó megállapodást alkotmányellenesnek minősítette.

A GCC-országok és az Egyesült Államok közös, felszólító nyilatkozata azután született hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozott az Öböl-menti GCC országainak külügyminisztereivel és a szervezet főtitkárával New Yorkban.

A közös nyilatkozatban a kuvaiti-iraki tengeri határ egyértelmű kijelölésére szólítottak fel és felkérték az iraki kormányt, hogy minél előbb rendezze a 2012-ben létrejött megállapodás jogi státuszát. Ezen felül még felszólították Irakot és az ENSZ-t, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében hogy az ügy minél előbb megoldódjon.

Az Irak és Kuvait közötti szárazföldi határt az Egyesült Államok jelölte ki 1993-ban, az első Öböl-háború után, miután Irak megpróbálta megszállni Kuvaitot, de akkor nem határozták meg a tengeri határok hosszát, annak megállapítását a két országra bízták.

A GCC a Perzsa-öböl nyugati részének arab kőolajkitermelő országai, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia hozta létre. A tanács fő célja a régió stabilitásának biztosítása a tagállamok gazdasági, politikai együttműködésén keresztül.

Kapcsolódó írásaink