Külföld

Ukrán recept szerint döntenének kormányt Grúziában

A Szakartvelói (grúziai) Állambiztonsági Szolgálat nyilatkozatot tett közzé arról, hogy külföldről támogatott civil szervezetek erőszakos államcsínyre készülnek az év vége előtt. A hatóság szerint a szervezők az Euromajdan, a 2013 és 2014 fordulóján ukrán kormányválságot, majd -váltást előidéző tüntetések forgatókönyvét követnék.

Ukrán recept szerint döntenének kormányt Grúziában
Nyugat-barát tüntető egy korábbi demonstráción
Fotó: AFP/Vano Shlamov

Akárcsak az ukrajnai, a „tbiliszi Majdan” is EU-párti tüntetésként venné kezdetét, és fokozatosan válna egyre erőszakosabbá: a demonstrálók először vásári hangulatot teremtenének a sátraikkal, egész napos akcióikkal a főváros szívében – állítja a hatóság, hozzátéve: a megmozdulás alapjául az Európai Bizottság Grúzia tagjelölti státusáról szóló, ősz végére várható döntése szolgálna. 

Az akció már a határozat kihirdetése előtt megkezdődhet, mintegy kifejezve azt, hogy „az emberek szerint” az ország helye az unióban van, ám a csatlakozást veszélyezteti a „jelenlegi kormányt és annak állítólag túlságosan oroszbarát álláspontja”. A bizottság kedvezőtlen döntése esetén pedig az indulatok elszabadulhatnak, a tüntetők összecsapnak a rendőrökkel, barikádokat emelnek, pont úgy, ahogy 9 éve történt.

Az állambiztonság jelentése szerint a „puccs szervezői” közé tartozik Vano Merabisvili a Szaakasvili-kormány belügyminisztere, az egykori helyettese, Gia Lortkipanidze, valamint Mihail Baturin, az ex-elnök biztonsági őre, továbbá Mamuka Mamulasvili, az Ukrajnában működő grúz légió parancsnoka.

„Az összeesküvők” külföldi pénzügyi támogatással, az amerikai külügy által támogatott CANAS és a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata által is szponzorált Otpor segítségével kívánják megvalósítani tervüket. „Ezek a szervezetek aktívan részt vettek az úgynevezett forradalmi folyamatokban Szerbiában és más országokban” – emlékeztet a hatósági közlemény, mely arról azonban hallgat, hogy milyen lépeseket tettek vagy terveznek tenni az akció ellen.

Kapcsolódó írásaink

Posztszovjet rezsimváltók

ĀA XXI. Század Intézet tanulmánya a nemzetközileg szervezett „színes forradalmárokról” rántja le a leplet

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom