Külföld

Nem kérnek a német liberálisok az olaszországi migránsokból

A német liberális szabad demokraták (FDP), a kormányzó baloldali-liberális koalíció legkisebb pártja az olaszországi migrációs helyzet kapcsán közölte: minden próbálkozást blokkolni fog, ami a Lampedusa szigetére érkezett migránsok Németországba való áthelyezését célozza – számolt be a Mandiner.

Nem kérnek a német liberálisok az olaszországi migránsokból
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/David Gannon

Bijan Djir-Sarai, a német liberálisok főtitkára az Euractiv szerint arról beszélt: „A szabad demokraták nem akarnak menekülteket befogadni Lampedusáról Németországba, és ez az elvárásunk a belügyminisztérium felé is”. Djir-Sarai arra is figyelmeztetett: „Probléma lesz a koalíción belül”, ha a szabad demokraták álláspontját figyelmen kívül hagyják.

Ugyanakkor úgy tűnik, a szocdemek által vezetett német belügyminisztérium egyelőre hasonló álláspontot képvisel. Különös tekintettel arra, hogy Olaszország sem segít a németeknek akkor, amikor az először Olaszországban menedékkérelmet beadó migránsokat Olaszország nem hajlandó visszafogadni Németországtól – írták.

A német liberális Djir-Sarai egyébként arról is beszélt: Brüsszelnek föl kell lépnie a fokozódó illegális migrációval szemben. „Fejlesztenünk kell az EU határvédelmét”, mondta, hozzátéve, hogy ehhez időre van szükség, mert a terület szerinte évekig el volt hanyagolva.

Kapcsolódó írásaink