Külföld

Ukrajna támogatása ellen tüntettek Csehországban

Tüntetést tartott Prágában a PRO nevű, Nyugat-kritikus, parlamenten kívüli párt a hétvégén. A pártelnök, Jindrich Raichl a cseh kormányról szólva arról beszélt: „Ezek idegen hatalmak ügynökei, olyan emberek, akik parancsokat teljesítenek, egyszerű bábok. És nem akarok bábkormányokat” – fogalmazott Raichl, aki szerint Csehországnak meg kell vétózna Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását – számolt be a Mandiner.

Ukrajna támogatása ellen tüntettek Csehországban
Tüntetés Csehországban
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Stringer

Mint az Euractiv emlékeztet, a jelenlegi cseh jobboldali kormány Ukrajna szövetségesének számít, tankokat, rakétaindítókat, helikoptereket, tüzérségi felszerelést és más anyagokat küld Kijevnek az Oroszország elleni harchoz.

Az Euractiv szerint Raichl dicséri Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját, példaképének tartja, és a közép-európai országok szövetségét szorgalmazza a Brüsszellel való szembeszálláshoz.

Raichl egyúttal Robert Fico szlovák politikus, volt kormányfő mellett is kiáll, aki Nyugat- és Ukrajna-kritikus üzenetekkel kampányol a szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választás előtt – írták.

Kapcsolódó írásaink