Külföld

Egetverő pofátlanság

Álságosnak tartják, amit a német zöldpárti külügyminiszter tett: busszal utazott, miközben a kormánygép üresen követte

Ismét a kritikák kereszttüzébe került a német zöldpárti külügyminiszter, ezúttal a texasi látogatása során tett gondatlan környezetszennyezése miatt. Annalena Baerbock – a klímavédelem iránti elkötelezettségét demonstrálva – egy kisbuszba szállt Austinban, hogy a közeli Houstonba szállítsa. Eközben a német kormány repülőgépe üresen repült utána, több tonnányi kerozint elégetve a levegőben – számolt be a Hirado.hu

Egetverő pofátlanság
Annalena Baerbock
Fotó: KAY NIETFELD / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A német kormány Airbus A350 különgépe, amellyel Baerbock az Egyesült Államokba utazott, szerda reggel üresen szállt fel a texasi Austinból Houstonba, hogy ott felvegye a busszal érkező minisztert, majd még aznap délután elszállítsa Wichita Fallsba, ahol kiképzés alatt álló német vadászpilótákat látogatott meg – írták.

A Bild am Sonntag című lap kiszámolta: az Airbus A350 átlagosan hat tonna kerozint fogyaszt óránként.

Az Austin és Houston közötti, amerikai viszonylatban rendkívül rövid – légvonalban mintegy 235 kilométer – távolságon a kormánygép körülbelül 45 percet töltött a levegőben, vagyis az üresjárat során körülbelül 4,5 tonna üzemanyagot égetett el – írták.

Martin Huber, a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára a Bild am Sonntagnak azt mondta: „Miközben Annalena Baerbock egy környezetbarát busszal szeli át az Egyesült Államokat, hogy szép képeket és videókat tudjon készíteni, addig a kormánygép üresen kullog mögötte. A Zöldek a klímavédelem ürügyén egy egész országot terrorizálnak, miközben a külügyminiszter értelmetlenül égeti a kerozint. A Zöldek politikai show-műsorában az éghajlat védelme csak mellékszerepet játszik.”

Kapcsolódó írásaink