Külföld

Szexuális visszaélés és zaklatás miatt repült a WHO egyik vezető tudósa

Dr. Maurizio Barbeschit – többek között – azzal vádolták, hogy levette a nadrágját egy kolléganője jelenlétében, és női munkatársait arra utasította, hogy cseréljék le öltözéküket bikinire. A tudós ezentúl egyetlen ENSZ-intézményben sem dolgozhat – számolt be az Euronews.

Szexuális visszaélés és zaklatás miatt repült a WHO egyik vezető tudósa
A WHO logója a szervezet genfi székhelyén
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Barbeschi volt a vezetője az egészségügyi világügynökség biztonsági egységének a COVID-válság idején, és vezető tanácsadója a WHO ügyvezető igazgatójának – írják.

A lap szerint a tudóst már 2021-ben „adminisztratív szabadságra” küldték, amikor sokasodni kezdtek ellene a tiltakozó bejelentések, de sorsáról a döntés máig húzódott. A panaszokat benyújtó női munkatársak egy bizarr és szűk „Old Boy” vezetői csoportot emlegettek, akik rendszeresen inzultálják, megszégyenítik és alantas feladatokra kényszerítik őket. A korábbi kollégák (köztük férfiak is) azt állították, hogy viselkedése évek óta nyílt titok volt, és a csapatát uraló klikket „nőgyűlölő, piszkálódó, ragadozó körnek” nevezték.

Egyes esetek 20 évre nyúlnak vissza, tehát Barbeschi notórius nőüldöző volt – állítja a portál.

A WHO-nál dolgozók részéről bármilyen szexuális visszaélés, legyen szó alkalmazottról, tanácsadóról vagy partnerről – elfogadhatatlan” – mondta a WHO szóvivő.

Kapcsolódó írásaink