Külföld

Pattanásig feszült a helyzet Nigerben

Egy feldühödött és elszánt tömeg néz farkasszemet 1500 francia katonával Niameyben

Nagy tüntetés zajlik egy francia katonai bázis előtt Niger fővárosában, Niameyben. Egyre nagyobb nyomás nehezedik Franciaország nagykövetére és katonáira, hogy hagyják el az országot – közölte az Al Jazeera, melynek tudósítója a helyszínen van.

Pattanásig feszült a helyzet Nigerben
Nigeri tüntetők a niameyi francia támaszpont előtt
Fotó: AFP

Niger katonai vezetése, amely július 26-án ragadta magához a hatalmat, azzal vádolta Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a puccsal kapcsolatos megjegyzéseiben megosztó retorikát használt, és Franciaország neokolonialista kapcsolatát akarja fenntartani egykori gyarmatával.

Közben Sylvain Itte, Franciaország nagykövete annak ellenére Nigerben maradt, hogy több mint egy hete 48 órás határidőt kapott az ország elhagyására. A lépését Macron „üdvözölte”.

Ahmed Idris, az Al Jazeera riportere Niameyből azt mondta, hogy a tüntetők – akik csalódottságukat fejezik ki amiatt, hogy még mindig van francia jelenlét az országban – kezdik a saját kezükbe venni az ügyeket.

A biztonsági erőkszerint a tüntetés a tervek szerint délután 3 órakor kezdődött volna, de már délelőtt 10 órára több ezren gyűltek össze, meglepve a rendőrséget.

A francia Idris elmondta, hogy az elmúlt napokban lezajlott tüntetések „viszonylag nyugodtak és szervezettek” voltak. Szombaton azonban a tüntetők „áttörték a biztonsági erők, a rendőrség és a hadsereg által felállított kordonokat”, és megközelítették a katonai bázist, néhányan pedig „erőszakkal próbáltak bejutni”.

A hadsereg azóta megerősítette a francia bázis környékét, ahol mintegy 1500 francia katona állomásozik, és figyelmeztetett az erőszakos behatolásra és az azt követő következményekre.

Kapcsolódó írásaink