Külföld

Kormánytámogatás a muravidéki magyaroknak

A magyar kormány támogatásából épült diákszálló a muravidéki Hosszúfaluban. A beruházás csaknem hatszázmillió forintból valósult meg.

Kormánytámogatás a muravidéki magyaroknak
A diákszálló épülete a községben
Fotó: Katona Tibor / MTI

A minap adták át a muravidéki Hosszúfaluban azt a negyvenkét férőhelyes diákszállót, amely szeptembertől várja lakóit, s a következő tanévtől remélhetőleg teljes ellátást tud biztosítani a fiataloknak. Mint szlovéniai nemzettestvéreink lapja, a Népújság megírta, a beruházást a Bethlen Gábor Alapon keresztül teljes egészében a budapesti kormány finanszírozta. A beruházó a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) volt.

A diákszálló korszerű, a 21. századi körülményeknek megfelelő lakhatást biztosít a fiataloknak.

Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára egyebek mellett arról beszélt, a muravidékiek jelentik a magyar nemzet legdélnyugatibb előretolt bástyáját, és olyan hagyományokkal, szokásokkal, néprajzzal, nyelvjárással rendelkeznek, amely egyedivé teszi őket. A legszorosabb kapcsolatokat Zala, illetve Vas vármegyével ápolja, és ez így volt a múltban is, de a kultúrájára jellemző, hogy erős osztrák, szlovén, de akár még olasz hatás is érte – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A hatszázmillió forintos beruházás részeként eddig maga a szálló készült el, de várhatóan a konyhát is hamarosan átadják. Az eseményen Orban Dusan, az MMÖNK elnöke azt mondta, sajnálják, hogy a céljukat nem tudták teljes egészében elérni, kollégiumot ugyanis nem tudnak működtetni. Így a diákszálló nem a szlovén iskolarendszeren belül működő egységként indul – fogalmazott. Egyben reményét fejezte ki, hogy hamarosan bebizonyíthatják a szlovén kabinetnek, hogy tévedett, amikor nem támogatta a lendvai kollégium ötletét.

Kapcsolódó írásaink