Külföld

Az ukrán elnök menesztette a kárpátaljai SZBU-főnököt

Zelenszkij hétfőn már hajtott végre személycseréket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta posztjáról Jevhen Borzilovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei vezetőjét – derült ki kedden az államfő honlapján közzétett rendeletből.

Az ukrán elnök menesztette a kárpátaljai SZBU-főnököt
Az ukrán elnök menesztette a kárpátaljai SZBU-főnököt
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/STR

Borzilov a mukachevo.net kárpátaljai hírportál szerint 2022 júliusa óta vezette a részleget. Ezt megelőzően, 2019-től az SZBU Poltava megyei részlegét irányította, azelőtt pedig a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának helyettes vezetője volt.

Zelenszkij hétfőn már hajtott végre személycseréket az SZBU-nál: felmentette Olekszandr Pokladot a biztonsági szolgálat kémelhárítási osztályának vezetői posztjáról, és kinevezte őt az SZBU vezetőhelyettesévé – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Másik rendeletével Olekszandr Pelint nevezte ki a zaporozzsjai régió biztonsági szolgálatának élére. Ez a poszt 2023. március 6. óta betöltetlen volt, miután az elnök menesztette Borisz Bezrukijt a tisztségből.

Kapcsolódó írásaink

Zelenszkij a téltől tart

ĀAz elnök Telegram-csatornáján közölte, meghallgatta Zaluzsnij főparancsnok, Szirszkij és Tarnavszkij parancsnokok beszámolóit