Külföld

Roszkoszmosz: A Holdra zuhant a Luna–25 automata állomás

A Hold felszínébe csapódott és megsemmisült a Luna–25 automata állomás – közölte vasárnap a Roszkoszmosz orosz űrvállalat.

Roszkoszmosz: A Holdra zuhant a Luna–25 automata állomás
A Luna–25-el megszakadt a kommunikáció, az előzetes elemzések szerint pedig a Hold felszínébe csapódott (képünk illusztráció)
Fotó: IKI RAN/MH

A Roszkoszmosz szerint szombatra impulzus adását tervezték a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához. A tájékoztatás szerint azonban moszkvai idő szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna–25-tel.

A Roszkoszmosz közölte, hogy a szerkezet felkutatására és a vele való kommunikáció felvételére irányuló intézkedések az elmúlt két nap folyamán nem vezettek eredményre.

„Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna–25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni” – közölte az orosz vállalat.

A Luna–25 elvesztésének okait egy, az erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni.

Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna–24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna–25 lett volna a projekt irányítóinak reményei szerint az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón.

Kapcsolódó írásaink