Krónika

Még idén űrhajó landolhat a Holdon

A SpaceX Falcon–9 rakétával történő indításának időpontja azonban a NASA Kennedy Űrközpontjának sűrű menetrendjétől is függ

Novemberben indíthatják el az Intuitive Machines amerikai vállalat űrhajóját, amelyet a SpaceX Falcon–9 rakétával lőnek ki. Sikeres küldetés esetén az Intuitive Machines lehet az első magánvállalat, amelynek űrhajója biztonságosan landol a Holdon – írta meg a Hirado.hu.

Még idén űrhajó landolhat a Holdon
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az Intuitive Machines vállalat november 15-re tűzte ki a Holdra szálló űrhajójuk felszállását.

Objektum doboz

„A Nova-C leszállóegységünk teljesen elkészült” – közölte Steve Altemus, az Intuitive Machines társalapítója és vezérigazgatója. „Szeptemberben leszállítunk egy indításra kész leszállóegységet” – tette hozzá.

A SpaceX Falcon–9 rakétával történő indításának időpontja azonban a NASA Kennedy Űrközpontjának sűrű menetrendjétől is függ.

A vállalat IM–1 névre keresztelt küldetését a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programja finanszírozza, amelynek célja, hogy „tudományt” és hardvert juttasson a Holdra.

A NASA az év elején kérte, hogy az IM–1 leszállási helyét a Hold déli pólusa helyett az egyenlítői régióba helyezzék át, hogy összhangba hozzák az Artemis–3 leszállási zónájával, amely legkorábban 2025-ben indul el. A döntés következtében az IM–1 indítása több hónapot késett.

Amennyiben sikerül a küldetés, úgy az Intuitive Machines lehet az első magánvállalat, amelynek űrhajója biztonságosan landol a Holdon.

Kapcsolódó írásaink