Külföld

Bejelentette lemondását a lett kormányfő

A döntés hátterében az áll, hogy koalíciós partnerei „akadályozták a gazdasági felvirágzást és növekedést”

Bejelentette lemondását hétfőn Krisjanis Karins, Lettország miniszterelnöke, miután kudarcba fulladt a kormány átszervezésére tett kísérlete.

Bejelentette lemondását a lett kormányfő
Bejelentette lemondását a lett kormányfő, Krisjanis Karins
Fotó: Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

„Csütörtökön mind a magam, mind a kormány nevében benyújtom lemondásomat a köztársasági elnöknek” – jelentette be Karins sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök múlt pénteken számolt be azon terveiről, miszerint más pártokat is behívna a kormányba, annak ellenére, hogy koalíciós partnerei elutasították a kabinet átformálását. Karins közölte, hogy pártja, az Új Egység előreláthatólag szerdán kinevezi utódját a kormányfői posztra. Az eddig Twitterként ismert X nevű közösségimédia-oldalon azt írta: hétfői döntésének hátterében az állt, hogy koalíciós partnerei „akadályozták a gazdasági felvirágzást és növekedést”.

A Új Egység és koalíciós partnerei között már a májusi elnökválasztáskor is jelentős feszültség volt tapasztalható, mert nem sikerült konszenzusra jutniuk a közös államfőjelölt kilétében.

Az új miniszterelnök-jelöltet Edgars Rinkevics köztársasági elnöknek kell megbíznia a kormányalakítással, ezt követően pedig az új kabinetnek szavazáson el kell nyernie a parlament bizalmát. A következő parlamenti választásokra a tervek szerint csak 2026-ban kerül sor a balti országban.

Kapcsolódó írásaink