Külföld

Nigeri válság: tanácskozást kezdtek a nyugat-afrikai államok vezetői

Mindeddig a katonai junta vezetői nem adták jelét annak, hogy lemondanának megszerzett hatalmukról vagy bármiféle egyeztetésre nyitottak lennének

Bola Tinubu nigériai államfő azt szorgalmazta csütörtökön, hogy a nyugat-afrikai államok vezetői igyekezzenek minden lehetséges diplomáciai eszközzel elérni az alkotmányos rend gyors helyreállítását Nigerben, ahol július végén katonai junta vette át a hatalmat.

Nigeri válság: tanácskozást kezdtek a nyugat-afrikai államok vezetői
Tanácskozást kezdtek a nyugat-afrikai államok vezetői
Fotó: AFP/Kola Sulaimon

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) a nigeri válság kezeléséről tartott abujai tanácskozása házigazdájaként Tinubu hangsúlyozta, hogy a szervezetnek mindenekelőtt a diplomáciát kell előnyben részesítenie.

„A rendezésbe be kell vonnunk valamennyi érintett felet, a puccs végrehajtóit is, és határozott tárgyalások során meg kell győzni őket arról, hogy mondjanak le, és állítsák vissza Mohamed Bazoum eltávolított elnök hatalmát” – mondta a nigériai államfő a tanácskozást megnyitó beszédében, kiemelve, hogy a július 26-i puccs az egész nyugat-afrikai régió stabilitását veszélyezteti.

Az ECOWAS tagállamainak vezetői a megnyitó után zárt ajtók mögötti megbeszélésekbe kezdtek, amelyeken mérlegelik a nigeri válság lehetséges kezelési forgatókönyveit, köztük egy esetleges katonai beavatkozás terveit is.

Mindeddig a katonai junta vezetői nem adták jelét annak, hogy lemondanának megszerzett hatalmukról vagy bármiféle egyeztetésre nyitottak lennének. Az új vezetés lezárta az ország légterét, és nyomatékosította, hogy visszavernek mindenféle külföldi behatolást. Szerda este Abdourahamane Tchiani, a junta által létrehozott kormányzó testület, a Nemzeti Tanács a Haza Megmentéséért elnöke elrendelte huszonegy új miniszter kinevezését. A puccs irányítói közül hárman kerültek tárcavezetői tisztségbe.

Kapcsolódó írásaink