Külföld

Népirtásnak ismerte el Nagy-Britannia a jezidik elleni 2014-es tömeggyilkosságokat

Eddig a zsidó holokausztot, a ruandai, a srebrenicai és a kambodzsai tömeges gyilkosságokat ismerte el népirtásként

Népirtásnak ismerte el Nagy-Britannia az iraki jezidi kisebbség ellen 2014-ben elkövetett tömeggyilkosságokat kedden.

Népirtásnak ismerte el Nagy-Britannia a jezidik elleni 2014-es tömeggyilkosságokat
Népirtásnak ismerte el Nagy-Britannia a jezidik elleni 2014-es tömeggyilkosságokat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Safin Hamid

Az Iszlám Állam 2014 augusztusában foglalta el az Irak északnyugati részén fekvő és az egyistenhívő, kurd nemzetiségű jezidik történelmi lakóhelyének számító Szindzsár-hegységből. A szunnita szélsőségesek az általuk sátánimádónak tartott jezidik közül a férfiakat az esetek többségében meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az elrabolt gyerekeket később gyilkolásra képezték ki. A terroristákat a Szindzsárból később kiűző kurd és iraki csapatok számos tömegsírra bukkantak.

A brit külügymisztérium közleményét jegyző Tariq Ahmad államtitkár a gyilkosságok közelgő kilencedik évfordulója alkalmából közölte: „Az Iszlám Állam által elkövetett erőszakos cselekmények nagyon súlyos, máig ható szenvedést okoztak a jezidi népnek.”

Nagy-Britannia eddig a zsidó holokausztot, a ruandai, a srebrenicai és a kambodzsai tömeges gyilkosságokat ismerte el népirtásként.

A jezidik tömeges meggyilkolását Németország minősítette elsőként népirtásnak 2021. november 30-án. A német állásfoglalást történelmi léptékű döntésnek minősítették a jogvédő szervezetek, és azóta számos ország parlamentje és több nemzetközi szervezet fogadott el hasonló nyilatkozatot.

Kapcsolódó írásaink