Külföld

Több holttestet találtak Brazíliában a janomamik területén

Nyolc embert találtak holtan a janomami törzs területén Brazília északi részén, ahol a rendőrség akciókat folytat, hogy elűzze az illegális aranykitermelést végző bányászokat – közölte helyi idő szerint kedden a hatóság.

Több holttestet találtak Brazíliában a janomamik területén
Luiz Inácio Lula da Silva vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsa, népirtás történt-e
Fotó: AGIF via AFP/AGIF/Suamy Beydoun

Az északi Roraima állam rendőrségének közleménye azt írja, a halálozások körülményeit még vizsgálják. A G1 brazil hírportál szerint a bányászok a janomami rezervátum területén lévő Uxiu faluban voltak, ahol a kormány közlése alapján szombaton fegyveres összecsapásban meghalt egy őslakos, két másik megsebesült.

A rezervátum, amely a legnagyobb Brazíliában, humanitárius válsággal küzd, egyre nagyobb a betegek és az alultápláltak száma. A válság egyik oka az illegális bányászok jelenléte a védett területen, akiknek száma Jair Bolsonaro előző államfő elnöksége idején meredeken nőtt.

Hivatalos becslések alapján több mint 15 ezer illegális bányász lépett a janomamik földjére, akik azzal vádolják a bányászokat, hogy erőszakoskodnak velük, és megölik a közösség tagjait, irtják az őserdőt, higannyal szennyezik a folyókat, ezzel megfosztják őket megélhetésük egyik forrásától, a halászattól.

Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília januárban beiktatott új elnöke vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsa, népirtás történt-e, valamint mozgósította a hadsereget, hogy űzzék el az illegális bányákban dolgozókat a területről.

Az aranybányászok körülbelül 80 százaléka már elhagyta a janomamik földjét – mondta Sonia Guajajara, az őslakosok ügyeiért felelős miniszter közelmúltban a rezervátumban tett látogatása után.

Kapcsolódó írásaink

Kínába érkezett a brazil elnök

ĀLuiz Inácio Lula da Silva javítani akarja az utóbbi években hűvössé vált kapcsolatokat hazája legfontosabb kereskedelmi partnerével