Külföld

Lemondott az ukrán kulturális miniszter

Bejelentette lemondását Ukrajna kulturális minisztere pénteken, miután Volodimir Zelenszkij elnök bírálta őt a közpénzek háborús időkben kulturális célokra történő felhasználása miatt.

Lemondott az ukrán kulturális miniszter
Olekszandr Tkacsenko
Fotó: NurPhoto via AFP/Ruslan Kaniuka

„Háború idején a kultúrára szánt magán- és költségvetési források nem kevésbé fontosak, mint a drónoké, mert a kultúra identitásunk és határaink pajzsa” – jelentette ki Olekszandr Tkacsenko a Telegramon anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna lemondásának okáról.

Volodimir Zelenszkij csütörtök este a miniszter leváltására szólított fel, bírálva az állami költségvetés kulturális projektekre való felhasználását a honvédelem rovására.

„Háborús időkben, mint amilyenek a mostaniak, az állam maximális figyelmét és így az állami forrásokat is a védelemre kell fordítani” – mondta az államfő.

„Múzeumok, kulturális központok, szimbólumok, tévésorozatok – mindezek fontosak, de most más prioritások vannak. Költségvetésen kívüli forrásokat kell találni. Nem az állami pénzeket” – tette hozzá, jelezve, hogy felkérte Denisz Smihal miniszterelnököt, váltsa le Tkacsenkót.

Csütörtökön az Ukrajinszka Pravda arról számolt be, hogy a kulturális minisztérium 448 millió hrivnya (mintegy 4,13 milliárd forint) odaítéléséről döntött televíziós sorozatok gyártására.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) szerint a távozó kulturális miniszter azt is megvédte, hogy 500 millió hrivnyát (4,6 milliárd forintot) biztosítsanak a holodomor nemzeti múzeumának befejezésére. A holodomor, a szovjet hatóságok által az 1930-as évek elején mesterségesen előidézett ukrajnai éhínség következtében több millió ember halt meg.

Kapcsolódó írásaink