Külföld

Mindennek lehordta Berlin a kíanaiakat

Elfogadta átfogó kínai stratégiáját a német szövetségi kormány. A hatvanoldalas dokumentum többek között kémkedéssel és az erőfölénnyel való visszaéléssel vádolja Kínát, valamint az import csökkentésére, diverzifikációjára szólít fel. Ugyanakkor Olaf Scholz kancellár azt hangoztatta: továbbra is partnerként tekintenek Pekingre – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung összefoglalójából.

Mindennek lehordta Berlin a kíanaiakat
Hszi Csin-ping és Olaf Scholz
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

A szövetségi külügyminisztérium égisze alatt készült stratégia, mint írja a lap, keretet kíván adni a jövőbeni kapcsolatoknak a Népköztársasággal, amely Németország legnagyobb árukereskedelmi partnere. Bár a kormánykörök, különösen a szociáldemokrata kancellária lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy Berlin a jó kapcsolatok fenntartására törekszik, elvégre a német iparnak óriási szüksége van Kínára, a dokumentum mégis egy vádirat Peking ellen.

Többek között azt áll benne: „A szövetségi kormányt aggasztja Kína azon törekvése, hogy egypártrendszere érdekében befolyásolja a nemzetközi rendet, és relativizálja a szabályokon alapuló rend alapjait, például az emberi jogok helyzetét.” Továbbá, hogy „az indo-csendes-óceáni térségben Kína egyre agresszívebben követeli a regionális felsőbbrendűséget”, megkérdőjelezve ezzel a nemzetközi jog elveit, és egyre nagyobb intenzitással kémkedik Németországban és Németország ellen. És természetesen kitér az orosz–kínai kapcsolatokra is, amely Berlin szerint közvetlen fenyegetést jelent Németországra nézve.

A zöldpárti Annalena Baerbock külügyminiszter szerint a stratégia világosan kifejezésre juttatja, hogy a német kormány realista és nem naiv. Olaf Scholz kancellár pedig a dokumentum elfogadása után arról írt, hogy „a szövetségi kormány mindig foglalkozik olyan kritikus kérdésekkel, mint az emberi jogok helyzete, a jogállamiság vagy a tisztességes verseny Kínával.” Rámutatott, hogy a kínai stratégia célja nem a Kínától való elszakadás. „Számunkra Kína partner, versenytárs és rendszerszintű rivális, és az is marad” – fogalmazott.

Az ellenzéki kereszténydemokraták alapvetően támogatják a stretégiát és annak irányát, ugyanakkor az elfogadott szöveget kevésnek tartják.

Kapcsolódó írásaink

Kemény választ adott Kína a NATO-nak

ĀPeking azzal vádolja az észak-atlanti szövetséget, hogy káoszt és békétlenséget szít a világban, és egymás után vívja törvénytelen háborúit