Külföld

IEA: Öt év alatt megduplázódott az energetikai átálláshoz szükséges nyersanyagok világpiaca

A kihívások, amelyekkel még szembe kell néznünk, azonban ezzel együtt is jelentősek – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója

Az energetikai átálláshoz szükséges kritikus ásványok és nyersanyagok világpiaci forgalma az elmúlt öt évben megduplázódott a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA kedden publikált felmérése alapján.

IEA: Öt év alatt megduplázódott az energetikai átálláshoz szükséges nyersanyagok világpiaca
IEA: Öt év alatt megduplázódott az energetikai átálláshoz szükséges nyersanyagok világpiaca
Fotó: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli

Az IEA (International Energy Agency) első alkalommal készített áttekintést a fosszilis energiahordozókról a fenntartható energiatermelésre való átálláshoz szükséges, kulcsfontosságú ásványok és nyersanyagok, mint a lítium, a kobalt, a nikkel és a réz világpiaci ellátási helyzetéről.

A kedden publikált Critical Minerals Market Review-tanulmány megállapítása szerint 2017 és 2022 között elsősorban az energiaipari szektor keresletének köszönhetően megháromszorozódott a lítium iránti kereslet, 70 százalékkal nőtt a kobalt iránti igény és 40 százalékkal a nikkel felhasználása.

Az energetikai átálláshoz szükséges nyersanyagok világpiaci forgalma 2022-ben 320 milliárd dollárra rúgott és további rohamos növekedés előtt áll. Az úgynevezett „kritikus nyersanyagok” kitermelésébe ezzel párhuzamosan 2021-ben 20 százalékkal, 2022-ben pedig további 30 százalékkal nőttek a tőkeberuházások. A legnagyobb mértékben, 50 százalékkal a lítium kitermelésébe növelték beruházásaikat a bányaipari cégek.

„Az energetikai átállás mostani, döntő jelentőségű szakaszában bizakodva tekinthetünk az energia- és éghajlati célok eléréséhez szükséges kulcsfontosságú nyersanyagok piacának rohamos növekedésére” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

„A kihívások, amelyekkel még szembe kell néznünk azonban ezzel együtt is jelentősek. Sokkal többet kell még tenni a kritikus ásványok ellátási láncai biztonságossá és fenntarthatóvá tétele érdekében. Az IEA élvonalbeli kutatásokkal és elemzésekkel, valamint a kormányok, vállalatok és más érdekeltek összefogásának szervezésével továbbra is vezető szerepre törekszik ezen a téren” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink