Külföld

Párizs baloldali polgármestere a patkányokkal barátkozna

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere üzenetet küldött a patkányoknak: Miért ne lehetnénk barátok? – kezdi beszámolóját a Politico, amely arról ír, hogy a baloldali városvezetés a jövőben a rágcsálókkal való békés együttélésre próbálja rábeszélni a lakosokat, ahelyett hogy a kártevőket irtaná.

Párizs baloldali polgármestere a patkányokkal barátkozna
Párizs patkányai győztek, a városvezetés meghajolt előttük
Fotó: AFP / Thomas Samson

A kártevők elleni küzdelemmel töltött évek után Anne Hidalgo kormánya a héten bejelentette, hogy más megközelítést kíván alkalmazni, és megpróbál békésebb együttélést elérni a rágcsálókkal.

„A polgármester útmutatásával úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy bizottságot” – jelentette be Anne Souyris, a város közegészségügyért felelős alpolgármestere a párizsi tanács csütörtöki ülésén. Hozzátette, hogy a csoport feladata az lesz, hogy megtalálja a patkányok kezelésének azt a módszerét, amely egyszerre bizonyul hatékonynak és nem elviselhetetlennek a párizsiak számára.

A cikk felidézi, hogy az eddig hatályban lévő patkányellenes stratégia megvalósítására 2017 óta 1,7 millió eurót fordítottak Hidalgóék. Nem túl sok sikerrel.

A bejelentés, talán nem meglepő módon, felháborodást keltett. Geoffroy Boulard, a város 17. kerületének polgármestere például gúnyosan kitweetelte: „Anne Hidalgo csapata sosem okoz csalódást. Párizs jobbat érdemel”.

A zöldszervezetek ugyanakkor üdvözölték a döntést, mert szerintünk az eddig alkalmazott módszerek kegyetlenek.

Kapcsolódó írásaink