Krónika

Kivadult kaktuszoktól szenvednek a Kiskunságban

Az Amerikában őshonos faj jól bírja a száraz, hűvösebb éghajlatot, hazánkban még télen is nagyszerűen érzi magát

Nem a klímaváltozás a ludas, de segíti a növények elszaporodását – írta meg a 24.hu.

Kivadult kaktuszoktól szenvednek a Kiskunságban
Medvetalp kaktusz
Fotó: NorthFoto

Kiskunhalas határában szúrós probléma okoz gondot a helyieknek, tudtuk meg a Halasmédia híradásából – írta meg a 24.hu.

A település határában, Alsóöregszőlőn elvadult medvekaktusz telepek éktelenkednek. Nem új keletű a Kiskunságban a jelenség, csaknem három évtized kellett, hogy hihetetlen mértékben elszaporodjanak a tüskés növények.

A nemkívánatos növény leggyakrabban emberi tevékenység hatására jelenik meg a természetben, a megunt kerti példányokat kidobják az árokpartra vagy a bozótosokba. A kutatók szerint valószínű, hogy a kaktuszt a terméséből fogyasztó állatok is terjeszthetik.

A halasi tanya szomszédságában a szúrós példányok huszonöt méter hosszan, egy méter széles sávban teljesen beborítják a partoldalt.

Magyarországon néhány éve még csak 15-20 kaktusz-előfordulást tartottak számon, jelenleg száz felett jár a kivadult telepek száma.

A medvetalp kaktuszok kiirtása nem könnyű feladat, az Amerikában őshonos faj jól bírja a száraz, hűvösebb éghajlatot, így hazánkban még télen is nagyszerűen érzi magát a természetben. A természetvédők szerint a faj megfékezésében az ecsetelő vegyszeres kezelés jelenthet hatékony megoldást – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

Földöntúli saláta

ĀAzt is figyelembe vették, hogy az adott növények jóízűek legyenek együtt, és a saláta kellemesen ropogós állagú maradjon

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom