Külföld

Politico: Ausztria Putyin alpesi erődje

Bécs számára is a semlegesség a megoldás

Bécs nem akarja nyíltan Moszkvát támogatni, de attól is tart, hogy maradandó károkat okoz egy olyan kapcsolatban, amely évtizedek óta meglehetősen jövedelmező volt az ország számára – véli a Politico.

Politico: Ausztria Putyin alpesi erődje
Alexander Van der Bellen és Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Pool/Alexander Nemenov

Annak ellenére, hogy Ausztria jelentős humanitárius segélyekkel támogatta Ukrajnát, rengeteg menekültet fogadott be, jóváhagyta az Európai Unió Oroszország elleni szankcióit, és nyilvánosan kritizálta Putyint a nemzetközi normák megsértése miatt, a színfalak mögött a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok továbbra is érintetlenek, különösen az energia és pénzügyek területén – emlékeztetnek.

A portál szerint nehéz volt az egyensúlyozás, amikor Karl Nehammer osztrák kancellár tavaly áprilisban ugyanis úgy döntött, hogy az invázió nyomán az első európai vezető lesz, aki Moszkvába repül (Kijeven keresztül) és személyesen találkozik Putyinnal, igyekezett békemisszióként feltüntetni mindezt. Ausztria európai kritikusai azonban fedősztorit érzékeltek. Bár kevés részlet derült ki abból, amit Nehammer „kemény és őszinte beszélgetésnek” nevezett, a szkeptikusok megjegyezték, hogy az orosz gáz továbbra is áramlik Ausztriába, éles ellentétben Németországgal, ahol valóban elzárták a csapokat.

Ausztria nyugati partnerei sokáig tűrték az Oroszországgal való kapcsolatait, de az ukrajnai háború megnövelte a tétet, és Bécs hirtelen minden oldalról nyomás alá került. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a kritikusok szerint Ausztria „katonai semlegességének” felkarolása és sokak szerint a válság középpontjában álló megközelítése az ország elitjei között mélyen gyökerező cinizmusról árulkodik az Oroszországgal való kapcsolataikban, és jelentős veszélyt jelent az európai egységre Ukrajna vonatkozásában – véli a brüsszeli lap.

Kapcsolódó írásaink