Külföld

Oroszország a hamis propaganda elhallgattatására szólította fel a Nyugatot

Maria Zakharova: Azok, akiknek meg kellett volna védeniük a helyi szerb többséget a koszovóiak önkényétől, lényegében a terror cinkosaivá váltak

Oroszország felszólítja a Nyugatot, hogy hallgattassák el a „hamis propagandát”, és hagyják abba „a kétségbeesett szerbek hibáztatását, akik békésen, fegyverek nélkül próbálják megvédeni törvényes jogaikat és szabadságukat” a koszovói incidensek során - írta a TASS.

Oroszország a hamis propaganda elhallgattatására szólította fel a Nyugatot
Maria Zakharova: Ez egy olyan eset, amikor az Egyesült Államokból és az EU-ból származó közvetítőknek össze kell szedniük a bátorságukat, hogy tükörbe nézzenek
Fotó: Twitter/Таино

A NATO vezette, KFOR néven ismert koszovói nemzetközi biztonsági erők indokolatlan erőszak forrásává váltak a térségben – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi nyilatkozatában.

A nyilatkozat a koszovói szerbek elleni erőszak kitörését követte.

„A Zvecan, Zubin Potok és Leposavic településeken kialakult válsághelyzet, amelyet higgadt kompromisszummal meg lehetett volna oldani, kemény dió volt a NATO koszovói „békefenntartóinak”. Nemcsak szakszerűtlenségüket mutatták meg, hanem szükségtelen erőszak forrása és az eszkaláció tényezője lett” – áll a közleményben.

„Azok, akiknek meg kellett volna védeniük a helyi szerb többséget a koszovóiak önkényétől, végül Pristina idegengyűlölő törekvései mellé szegődtek, és lényegében a terror cinkosaivá váltak” – mondta a diplomata.

Oroszország felszólítja a Nyugatot, hogy hallgattassák el a „hamis propagandát”, és hagyják abba „a kétségbeesett szerbek hibáztatását, akik békésen, fegyverek nélkül próbálják megvédeni törvényes jogaikat és szabadságukat” a koszovói incidensek során.

„Ez egy olyan eset, amikor az Egyesült Államokból és az EU-ból származó közvetítőknek össze kell szedniük a bátorságukat, hogy tükörbe nézzenek” – mondta Zakharova.

A szóvivő szerint a térségnek határozott lépésekre van szüksége a helyzet enyhítésére, nem pedig olyan félintézkedésekre, mint az amerikaiak ötlete, hogy az újonnan megválasztott „polgármestereket” önkormányzati épületekből más helyiségekbe költöztessék.

A helyzet az észak-koszovói és metóhiai szerb településeken május 26-án fajult el, miután a koszovói rendőrség lefoglalta a közigazgatási épületeket Zvecan, Zubin Potok és Leposavic településein. A rendőrség arra törekedett, hogy a szerb lakosság által bojkottált választások megnyerése után e települések új polgármesterei hivatalba léphessenek.

Május 29-én a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők lezárták az épületeket, ahol a tüntetők összegyűltek, és így került sor az összecsapásokra. Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy 52 szerb kért segítséget egy kosovska mitrovicai kórházban. Közülük hárman súlyosan megsérültek – mondta.

Kapcsolódó írásaink