Külföld

Az ukrán bíróság úgy döntött, hogy hazaárulás miatt előzetes vizsgálatot indít Zelenszkij ellen

Geo Leros bízik abban, hogy hamarosan büntetőeljárás indul a vádlottakkal szemben

Előzetes vizsgálatot indítottak Andrij Jermak elnök hivatalvezetője, Roman Mashovets hivatalvezető-helyettese, Ivan Bakanov SBU volt vezetője és az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács volt titkárhelyettese, Ruszlan Demcsenko ellen is – számolt be a hírről a TASS.

Az ukrán bíróság úgy döntött, hogy hazaárulás miatt előzetes vizsgálatot indít Zelenszkij ellen
Már több száz millió eurós korrupcióval vádolták meg Zelenszkijt.
Fotó: AFP/Ukranian Presidential Press Service/Handout

Egy ukrajnai bíróság hazaárulás miatti feljelentés megindításáról döntött Volodimir Zelenszkij elnök ellen, mivel állítólag az Orosz Föderáció FSZB alkalmazottait nevezte ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) állományába. Ezt kedden jelentette be az Ukrán Legfelsőbb Tanács ukrán parlamenti képviselője, Geo Leros, aki abban bízik, hogy hamarosan büntetőeljárás lesz az ügyből.

„Hadd emlékeztessem önöket, hogy az Állami Nyomozó Iroda, ami közismerten ukrán kézben van, megtagadta Zelenszkij államárulása ügyének kivizsgálását, amikor FSZB-ügynököket nevezett ki az SBU kulcspozícióira. Azonban a bíróságon keresztül elrendeltük, hogy vegyék fel az adatokat a tárgyalás előtti nyomozások egységes nyilvántartásába, és indítsanak el egy előzetes vizsgálatot” – írta a Telegram-csatornáján.

Leros szerint nemcsak Zelenszkij ellen indult eljárás, hanem hivatalának vezetője, Andrij Jermak, az elnöki hivatal helyettes vezetője, Roman Mashovets, az SBU volt vezetője, Ivan Bakanov és a nemzetbiztonsági államtitkár-helyettes ellen is, és Védelmi Tanács volt titkárhelyettese, Ruszlan Demcsenko ellen is.

Korábban Leros több száz millió eurós korrupcióval vádolta meg Zelenszkijt és Yermakot lőszervásárlás során.

Kapcsolódó írásaink